Jernbaneutbyggingen må forseres

- Det som nå skjer i lufttrafikken, viser hvor sårbart samfunnet kan være. Dette må etter mitt syn føre til at jernbaneutbyggingen forseres her i landet, sier konserndirektør Pål P Syse i Skanska til Byggeindustrien.

- For oss som er et stort internasjonalt konsern med mye møtevirksomhet, fører flyproblemene selvsagt til mange øyeblikkelige problemer. Petter Eiken, Skanska-sjefen i Norge, sitter for øyebikket fast i Stockholm. Han fikk riktignok tilbud om ståplass på buss tilbake til Norge i går. Eiken kommer nok seg tilbake uansett, men dette viser bare ett lite eksempel, sier Syse.

Veidekke skulle i går ha et større HMS-arrangement i Stockholm. En større delegasjon fra Veidekke i Norge med Terje R Venold i spissen skulle dit, men ble sittende fast i Oslo. Selvsagt kunne da Eiken som var i Stockholm, gått inn som reserve, men arrangementet ble avlyst.

- Ellers vil selvsagt alle de innstilte flyene føre til problemer for de av våre ansatte (som ikke er i streik) som jobber på ulike byggeplasser og som nå skal hjem til helgen, sier Syse.

- Heldigvis har vi mange prosjekter som nå er i oppstartfasen og som ikke er i full drift, slik at dette rammer færre enn hva som ville være tilfelle litt senere på året.

- Det som skjer viser hvor sårbart samfunnet er. Det haster derfor med å utvikle skinnegående transport. Det skulle ellers bare mangle at man ikke bruker det materiellet man har. Jeg er forundret over at ikke flytoget straks blir satt inn i ordinær togtrafikk når flyene likevel står. Da kunne kanskje flere kommet dit de skal innen rimelig tid.

- Det viktig at politikerne og alle andre som har noe med dette å gjøre kaster seg rundt slik at jernbaneutbyggingen blir trappet opp. Og planleggingen av ny jernbanetunnel gjennom Oslo må selvsagt opp på dagsorden nå, sier Syse som nå både har problemer med en pågående streik og fly som står på bakken.