Taper 100 - 200 mill. kroner dagen

- Bare i rent produksjonstap koster streiken i byggfagene 83 millioner kroner pr arbeidsdag eller 415 millioner kroner pr. arbeidsuke. Tar man med alle andre kostnader kan man fort si at streiken koster 100 - 200 millioner kroner om dagen eller opp mot en milliard kroner i uka, sier sjefsøkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret til Byggeindustrien.

Selvsagt kan man regne på mange måter i en slik sak, men i gjennomsnitt regner vi med at en bygningsarbeider produserer for en million kroner i året, sier Senneset – og med 20 000 arbeidstakere i streik blir det 83 millioner kroner pr arbeidsdag. Selvsagt betaler ikke arbeidsgiver lønn til dem som er i streik (så tapet til den enkelte bedrift blir ikke så høyt), men tapt produksjonsvolum er tapt produksjonsvolum uansett.

I tillegg kommer alle andre tap. Uansett har bedriftene mange løpende utgifter som går ufortrødent (og dette er løpende utgifter som også gjelder de medarbeiderne som er i streik). Blir streiken langvarig vil dette tære på bedriftenes kapital. Likviditeten kan bli svært vanskelig for mange bedrifter, og bunnlinjen kan bli ødelagt både for entreprenørbedrifter, underentreprenører og for leverandører og alle andre som rammes av streiken, sier han.

I tillegg kommer alle tapene på tredjepart – og ikke minst på kundene. Hoteller og butikker blir ikke ferdigstilt – og dermed kommer ikke inntektene i tide. Slik kan man fortsette. Utgiftene løper hele tiden – det være seg renteutgifter eller andre utgifter – og svikter inntektene får man et problem.

Store effekter

- Selv om jeg ikke kan gå god for alle beregningene til Byggeindustrien presenterer, så viser tallene hvor store effekter en streik har for byggenæringen og for samfunnet, sier direktør for næringspolitikk og kommunikasjon Audun Lågøyr i en kommentar.

-  BNL var innstilt på å gi et økonomiske opplegg fullt på høyde med de økonomiske rammene i frontfaget, men det var tydeligvis ikke godt nok for Fellesforbundet. Jeg beklager derfor de økonomiske belastningene som medlemsbedriftene utsettes for gjennom denne streiken.

Meldingene strømmer inn

Til Byggeindustrien strømmer det hele tiden inn meldinger om alle de negative konsekvensene streiken får. Mange leverandører har millioner kroner i tapt salg og omsetning.

Faren er stor for at den konkurslisten vi bringer hver mandag på bygg.no kan bli langt større enn hva den har vært i det siste. Spesielt mange mindre handverks bedrifter har lite å gå på etter den kalde vinteren og etter finanskrisen som har rammet mange mindre aktører ekstra hardt.

En annen problemstilling som reises overfor Byggeindustrien, er at en streik vil forsinke prosjekter i en slik grad at mange entreprenører taper nye kontrakter. Dette gjelder da kontrakter useriøse, og uorganiserte bedrifter kan få. Dette vil si at dem som jubler aller mest over streiken, er de uorganiserte og useriøse. De kan smile herfra og til banken....

Har du en kommentar eller en melding så send en mail til php@bygg.no