Jordbruksoppgjøret kan føre til regjeringskrise

Flertallet av fylkesledere i Senterpartiet sier det er en smertegrense i jordbruksoppgjøret, og at partiet må vurdere sin regjeringsdeltakelse hvis oppgjøret blir for dårlig.

Både finansminister Sigbjørn Johnsen og Ap-nestleder Helga Pedersen har sagt at bøndene må vise moderasjon. Men det har bygd seg opp et sterkt grasrotopprør blant bønder. Samtidig har Sp skjerpet retorikken på flere fronter.

Nationen har snakket med 15 av Senterpartiets 19 fylkesledere. Nesten alle sier det finnes en klar smertegrense i forhold til fortsatt regjeringsdeltakelse i forbindelse med årets jordbruksoppgjør.

– Ja, det fins en smertegrense. Sp må hale i land et oppgjør vi kan forsvare med rak rygg Det er tross alt vi som skal fronte dette utad. Vi må kunne leve med det, sier Ivar Odnes, fylkesleder i Oppland.

Viktoria Nilsen i Finnmark Senterparti er også klar på jordbruksoppgjørets betydning.

– Det må i hvert fall ikke bli dårligere enn i fjor. Det kan vi ikke være med på.

Fylkesleder Ola Smeplass i Nordland mener landbruket allerede er hardt rammet.

– Det finnes helt klart en smertegrense i årets oppgjør. Det er åpenbart at vi ikke kan sitte i en regjering der landbruket blir rasert, selv om noen mener det allerede har skjedd, sier Smeplass til Nationen.

Men selv om nesten alle fylkeslederne peker på smertegrensen sier nesten alle at de mener det er bedre for landbruket å ha Sp i regjering enn at Høyre og Frp tar over regjeringsmakten.