KonKraft vil ha utredning av Lofoten og Vesterålen

Havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen må utredes før det blir tatt beslutning om olje- og gassvirksomhet, krever KonKraft, hvor blant annet LO er medlem.

Samarbeidsforumet KonKraft, som har Oljeindustriens landsforening (OLF), Norsk Industri, Norges Rederiforbund og Landsorganisasjonen (LO) bak seg, mener at en konsekvensutredning er nødvendig for å kunne ta en beslutning som ivaretar hensyn til samfunn, miljø og næringsinteresser.

– En slik utredning vil gi oss best mulig kunnskap og beslutningsgrunnlag, så vi vet hva vi sier ja eller nei til, sa LO-leder Roar Flåthen på en pressekonferanse sammen med ledere fra de andre deltakerne i KonKraft tirsdag. Han understreket også at dette vil være i tråd med kravene i petroleumsloven.

Arbeidsplasser

Målet med KonKraft-samarbeidet er å skape et forum for aktørene i olje- og gassnæringen og tilrettelegge for arbeidsplasser både på land og på norsk sokkel. KonKraft er opptatt av å sikre forutsigbare rammevilkår for industrien og leverandørene.

– Petroleumsnæringen har stor betydning for Norge, både i form av inntekter og arbeidsplasser. Inntektene og måten oljeformuen har vært forvaltet på, har blant annet satt oss i bedre stand enn mange andre land til å møte utfordringene fra den internasjonale finanskrisen, minnet Flåthen om. Han var også opptatt av at en konsekvensutredning vil gi lokalsamfunnet en mulighet til å si sin mening om en eventuell oljevirksomhet i nord

– Vi skylder Nord-Norge en skikkelig behandling av saken og at lokale stemmer blir hørt.

Miljømotstand

Miljøbevegelsen ser på sin side med skepsis på KonKrafts ønske. LO får gjennomgå.

– Framtidens arbeidsplasser ligger ikke i fossil energi. Når spørsmålet er hva Norge skal leve av i framtiden, burde LO lete etter løsninger som er forenlig med å bevare fornybare naturressurser og beskytte klimaet, heter det i en felles uttalelse fra Folkeaksjonen Oljefritt Lofoten og Vesterålen og Senja, WWF-Norge, Norges Naturvernforbund, Bellona og Natur og Ungdom.

– Dette er en stygg sak for LO, som nå går imot miljøfaglige tilrådninger, heter det videre i miljøorganisasjonenes uttalelse.

Miljøbevegelsen mener det ikke er noe som helst som tyder på at kompetansesentre vil bli etablert i Lofoten, Vesterålen og Senja ved å åpne havområdene.

Utredning før neste stortingsvalg

Flåthen er ikke redd for en konfrontasjon med miljøbevegelsen.

– Vi har en god dialog med dem, både generelt og innen for enkelte felt. Men vi må også akseptere at det er områder hvor vi kan være uenige, sier LO-lederen til NTB. Hans ønske om en konsekvensutredning er i tråd med det LO-Kongressen vedtok våren 2009. Flåthen ønsker seg en utredning i inneværende stortingsperiode, men tror ikke et vedtak om mulige konsesjoner vil komme før etter valget i 2013.

– Beslutningen kan uansett ikke komme før utredningen er ferdig, og dette arbeidet vil ta tid, forklarer Flåthen. Han presiserer at en utredning ikke nødvendigvis vil føre til et ja til utbygging, men sier han ikke er innstilt på å si nei av prinsipp uten å vite hva konsekvensene vil være.