Ny pris til Operaen

Operahuset i Bjørvika, som allerede har vunnet flere priser, har nå fått enda en utmerkelse: The European Prize for Urban Public Space.

Statsbygg var byggherre og Snøhetta arkitekt for det nye operahuset som åpnet i april 2008. Prisdrysset for nyskapningen i Oslos havneområde har blant annet vært Mies van der Rohe-prisen, Statens byggeskikkpris, ”Årets beste kulturbygg ” under Under World Architecture Festival med flere.

Nå kan en ny pris legges til skrytelisten: European Prize for Urban Public Space 2010. Operahuset delte førsteplass med et friluftsbibliotek i den tyske byen Magdeburg.

European Prize for Urban Public Space er en to-årlig konkurranse organisert av seks europeiske institusjoner innen arkitektur og byutvikling og med formål å stimulere til bedre offentlige byrom. Prisen deles ut annet hvert år; i 2010 for sjette gang. Det er CCCB, Centre de Cultura Contemporània de Barcelona som står for utdelingen.

I vurderingen beskrives Operaen som et bygg som reiser seg opp fra vannflaten og som gir publikum muligheten til å gå på taket med en strålende utsikt over byen og fjorden.