Storstreiken et faktum!

Det er streik i byggfagene – det er 40 år siden sistet var en ordentlig streik! Skjønt vi hadde en streik i 2008, men den varte i realiteten bare en dag. Det at partene ikke maktet å komme til enighet, synes vi er mer enn beklagelig. Det å streike er en menneskerett, men i dagens Norge mener vi likevel at dette er en håpløs måte å løse konflikter på. En streik nå med alle de problemer deler av byggenæringen står oppe i, var det siste vi trengte. Arbeidsplasser vil selvsagt stå i alvorlig fare – og mange uskyldige mennesker blir rammet. Bygge-Norge lammes.

 

Det at det skjer brudd i meklingen, er vanlig i de fleste store lønnsoppgjørene. Men med meklingsmannens hjelp blir man som regel enig. Og det har de fleste også blitt så langt, men dessverre ikke i byggfagene. Nå er streiken et faktum. Den trer i kraft i dag - tirsdag 13. april.

I byggenæringen er streiker en sjeldenhet. Det kommer av at det er ansvarlige forhandlere på begge sider av bordet – forhandlere som selvsagt vet at en langvarig streik kan være helt ødeleggende for mange bedrifter – og at faren kan være overhengende for at mange arbeidsplasser kan gå varig tapt.

Denne gang ble ikke forhandlerne enig. Vi deler ikke ut noen skyld. Det er to parter i en lønnsforhandling og de har forhåpentligvis forstått hvilket ansvar de har. Men vi mener at en streik også er et nederlag for dem som forhandler.

Det er ellers grunn til å merke seg at alle andre som forhandlet i natt, men det ble man altså ikke i byggenæringen. Forferdelig vil mange si.

Vi var i utgangspunktet langt mer bekymret når det gjelder de offentlige forhandlingene. Mange offentlige ansatte føler kanskje at de lever i en skjermet næring, og at det uansett skal finnes penger for å finansiere økte lønninger og økte goder for den raskt voksende offentlige sektor. Men der tror vi at noen kan forregne seg. Nå vil mange av de offentlige tillitsmennene som har vært på krigsstien lenge, få ekstra vann på mølla. Det er synd.

Vi håpet i det lengste at moderasjonen ville råde – også i byggsektoren. En streik vil ikke tjene det norske samfunnet.

Få streiker så langt

Det var fare for storstreik i bygge-Norge for noen får år siden, men et knapt flertall på 51 % av Fellesforbundets medlemmer hindret streiken. 100 000 arbeidstakere ville da ha blitt berørt. Det er ellers 40 år siden bygningsarbeiderne gikk ut i streik sist. Det var den såkalte ferie-streiken, som varte i seks - syv uker fra begynnelsen av juli måned til begynnelsen av august i 1956. Og så hadde vi en-dagsstreiken i 2008 da. I tillegg hadde vi en meningsløs lockout i 1986 som dåværende sjef i NAF Pål Karby var general for. Heldigvis ble den avsluttet etter kort tid. Men den gjorde umåtelig stor skade - ikke minst innad i arbeidsgivernes rekker.