Streik i byggenæringen

Meklingen mellom Fellesforbundet og Byggenæringens Landsforening brøt sammen fire og en halv time på overtid. 19.000 ansatte i 800 bedrifter går nå ut i streik.

Fellesforbundet rapporterer

12. april 2010 19:08 Det er så langt ingen avklaringer i meklingene for byggfagene eller for Riksavtalen for hotell og restaurant. Partene tok en matpause kl 19, men vil begynne igjen kl 20.

 

Meklingen mellom Byggenæringens Landsforening og Fellesforbundet førte ikke fram og det ble i morgentimene i dag klart at det blir streik i bedrifter som omfattes av Fellesoverenskomsten for byggfag. Streiken gjelder fra arbeidstidens begynnelse i dag tirsdag 13. april, skriver BNL på sin nettside.

Streiken omfatter 697 BNL/NHO-bedrifter og totalt 21 000 medlemmer av Fellesforbundet.

Alle BNL/NHO-bedriftene som er bundet av overenskomsten har fått epost om streiken.

Arbeidsnedleggelsen omfatter alle medlemmer av Fellesforbundet med arbeid som faller inn under Fellesoverenskomsten for byggfag. Lærlinger er ikke omfattet av konflikten. Øvrige arbeidstakere som ikke er omfattet av overenskomsten arbeider som normalt.

Ikke grunnlag

Meklingsmann Merete Smith fant ikke grunnlag for å legge fram noen skisse til løsning. Streiken i byggfagene er dermed et faktum. Konflikten vil ramme en rekke større byggeprosjekter rundt om i hele landet.

– Det var ikke grunnlag for å komme fram til enighet. Totaliteten var for dårlig, sier 1. nestleder i Fellesforbundet

Bygg.no fulgte meklingen gjennom hele natten. Meklingsmann Merete Smith sa til NTB i går kveld at spørsmålet om minstelønn nok er det vanskeligste. Hun håpte det skulle være mulig å komme fram til en enighet før fristens utløp ved midnatt, men det gikk ikke.

Fellesforbundet skriver:

Meklingen mellom Fellesforbundet og Byggenæringens Landsforening, BNL, brøt sammen i natt.

Meklingsmann Merete Smith fant ikke grunnlag for å legge fram noen skisse til løsning. Streiken i byggfagene er dermed et faktum. Nærmere 19.000 medlemmer i cirka 800 bedrifter vil bli omfattet av streiken. Konflikten vil ramme en rekke større byggeprosjekter rundt om i hele landet.

- Det var ikke grunnlag for å komme fram til enighet.Totaliteten var for dårlig, sier 1. nestleder i Fellesforbundet, Anders Skattkjær, som har vært forhandlingsleder.

Minstelønn problemet også i hotell- og restaurantbransjen

Partene står mandag kveld fortsatt langt fra hverandre i innspurten i lønnsoppgjøret i hotell- og restaurantbransjen. Meklingsfristen går ut ved midnatt.

– Det er et godt stykke igjen til vi finner en løsning. Det er fortsatt fare for konflikt, sier Dag Nafstad som mekler mellom partene NHO Reiseliv og Fellesforbundet.

Meklingsfristen går ut ved midnatt. Fellesforbundet har varslet at vel 6.100 medlemmer i 747 reiselivsbedrifter vil bli tatt ut i streik fra tirsdag dersom meklingen ikke fører fram.

I likhet med byggfagene er det også i denne meklingen et problem å bli enige om nye minstelønnssatser. Selv om minstelønnsproblematikken står sentralt i begge de meklinger som har mange innvandrere ansatt, har uenigheten ikke noe med allmengjøringsproblematikken å gjøre.

Sosial dumping er ikke tema under lønnsforhandlinger.