Frp vil gi full gass for klimaet

Fremskrittspartiet mener Norge bør utvinne mest mulig olje og gass de neste tiårene – av hensyn til klimaet.

– SV tar feil når de gjør verdens energibehov om til en nasjonal øvelse. Mindre norsk olje og gassproduksjon vil kutte nasjonale CO2-utslipp, men dramatisk øke utslippene globalt, fordi forbruket av kull må øke, sier Frps energi- og klimapolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen til NTB.

SVs Snorre Valen tok i forrige uke til orde for en plan for avvikling av oljevirksomheten på norsk sokkel. Frp vil gå motsatt vei.

– Utspill er korttenkt, miljøfiendtlig og horribel energipolitikk. Jeg vil ha regjeringen på banen for å bekrefte at SVs politikk er helt uaktuell, sier Solvik-Olsen.

Stortingsdebatt

Frp-representanten har sendt olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) en interpellasjon om saken. Der spørres statsråden om han vil legge til rette for at oljenæringen også om 20 år vil stå sentralt i norsk energiproduksjon.

– IEA anslår at verden i beste fall kan doble sin kraftproduksjon fra fornybare energikilder og kjernekraft de neste 20 år. Denne kjempesatsingen er likevel ikke tilstrekkelig til å dekke verdens økte energibehov. Skal man ha balanse i energiregnskapet, må vi øke olje- og gassforbruket, sier Solvik-Olsen.

Han mener Ap og Sp snarest bør sette SV på plass i diskusjonene om oljens framtid i Norge.

– Vedtaket i Oslo Ap om vern av havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen gir også grunn til bekymring. Petroleumsnæringen har mange spennende tiår foran seg dersom myndighetene legger til rette for det. Men bransjen opplever at det ikke er utlyst jomfruelig areal på 15 år, bevilgninger til forskning er kuttet, og virksomheten omtales som en trussel mot satsing på fornybar energi, sier Solvik-Olsen.

Fikk kritikk

Ifølge SVs energi- og klimapolitiske talsmann Snorre Valen har oljen gjort nordmenn late.

– Norge må kaste oljesløret som hindrer oss i å se andre muligheter for verdiskapning enn olje. Oljelobbyen vil ha oss til å tro at alt annet enn olje ikke er ordentlige verdier. Dette er et angrep på industrien, på turismen og på fiskerinæringen, mener Valen.

SV-representanten fra Sør-Trøndelag klarte å hisse opp Oljeindustriens Landsforening med sine uttalelser. OLF mener Valen ikke makter å se olje- og gassvirksomheten i en større sammenheng.

– Sjelden har en framtredende stortingspolitiker vært mer på kollisjonskurs med virkeligheten. Det er mulig olje- og gassinntektene er uviktige for Valen og SV, men det er ingen tvil om at de er viktige for Norge og norsk velferd, anfører OLFs administrerende direktør Gro Brækken.