Tre vinnere på Nasjonalmuseet

Ingen norske arkitektkontor er blant de tre vinnerne i den åpne, internasjonale plan- og designkonkurransen om nytt Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design på Vestbanen i Oslo.

De tre vinnerne etter konkurransens fase 2 er:

* Gesellschaft von Architekten mbH (Napoli, Berlin)

* 147 Urban Transition - JAJA Architects ApS (København)

* 209 Trylleesken - Henning Larsen Architects A/S (København)

De tre vinnerne har alle fått en rett til å delta i en etterfølgende konkurranse med forhandlinger. Det vil bli forhandlet om blant annet pris og gjennomføringsevne, Det er ventet at forhandlingene med Statsbygg vil vare frem til august 2010, og at det endelige vinnerutkastet for nytt nasjonalmuseum legges frem da. Arkitektenes konseptvalg og løsning vil være det viktigste kriteriet i sluttvurderingen og vil telle mellom 50 og 70 prosent.

237 forslag ble levert inn til konkurransens fase 1. Juryen plukket ut seks forslag som gikk videre til fase 2, og nå har den samme juryen kåret tre vinnere. Se juryens sammensetning.

Målet med konkurransen er å finne en bygningsløsning som gir gode svar på Nasjonalmuseets funksjonelle krav, samtidig som bygningen skal ha et arkitektonisk uttrykk som markerer museets posisjon som en viktig samfunnsinstitusjon.

Statsbygg er byggherre for det nye nasjonalmuseet. Oppstart og gjennomføring av prosjektet er avhengig av Stortingets beslutning, og at det er planlagt at museet skal stå ferdig 2016 / 2017.

- Denne gangen må konkurransen om Nasjonalmuseet føre til et bygget resultat, sier president i NAL, Kjersti Nerseth i en kommentar.

Se videoer:

Trylleesken

Urban Transition

Forum Artis