Kronprinsen åpnet gigantisk aluminiumsverk

Med å smelte tre aluminiumsbarrer åpnet kronprins Haakon og emiren av Qatar det nye aluminiumsverket Qatalum i golfstaten mandag.

Qatalum er et av verdens største aluminiumsverk og det største norske industriprosjektet i utlandet noensinne.

Ved full drift vil det kunne produsere 585 000 tonn aluminium årlig.

Norsk Hydro og Qatar Petroleum eier hver sin halvpart av aluminiumsverket som er bygd opp som en by midt i ørkenen, fire mil sør for hovedstaden Doha.

Hydro har ledet gjennomføringen av byggingen de to siste årene og har samlet investert rundt 33 milliarder kroner i aluminiumsverket.

I mer enn fem år har store deler av Hydros organisasjon jobbet fram mot at det nye aluminiumverket i Qatar skulle bli virkelighet. Mandag 12. april kl. 10.30 norsk tid markerte emiren av Qatar, Hamad bin Khalifa al-Thani, og Norges kronprins Haakon markere at jobben er gjort, Qatalum ble offisielt åpnet.

Åpningen fant sted i en seremonihall i Mesaieed industripark like ved Qatalum-anlegget, 40 kilometer sør for hovedstaden Doha, og den inneholdt alt det som qatarerene kan legge inn i en seremoni.

Emiren og kronprinsen ledsages av ikke mindre enn tre ministre. Abdullah bin Hamad Al-Attiyah er både olje- og energiminister og industriminister i Qatar. Fra norsk side deltar nærings- og handelsminister Trond Giske og olje- og energiminister Terje Riis Johannesen. Fra Utenriksdepartementet kommer i tillegg statssekretær Erik Lahnstein.

Hydros styre og konsernledelse med styreleder Terje Vareberg og konsernsjef Svein Richard Brandtzæg i spissen leder selskapets delegasjon under åpningen av det som er Hydros største enkeltsatsing noensinne.

Norges største industrisatsing utenlands

Utbyggingen i Qatar er Norges største industriprosjekt i utlandet. Hydros egen prosjektorganisasjon har ledet gjennomføringen av et prosjekt med en samlet investering på om lag 33 milliarder kroner. Prosessen startet på tid i desember 2009, og anlegget forventes å være i full drift innen fjerde kvartal 2010 – også det etter planen.

Qatalum er resultatet av mer enn 90 millioner arbeidstimer. Mer enn 56.000 personer fra mer enn 200 selskaper har vært involvert i prosjektet – i Qatar. I tillegg kommer alle underleverandørene som har skipet inn komponenter.

Til sammen deltar rundt 650 personer under åpningshøytidelighetene. Av disse kommer 200 som Hydros gjester, mens de øvrige er invitert direkte av Qatalum eller av Qatar Petroleum. 

I tillegg til å delta under åpningen vil de norske politikerne også ha politiske møter med Qatars statsminister Hamad bin Jasim bin Jabir al-Thani. Norge ønsker å utvikle sitt økonomiske samkvem med alle Golfstatene.

Qatar og de øvrige Golfstatene er dessuten viktige aktører i såvel Midt-Østen-spørsmålet som Afghanistan og andre saker som er viktige for Norge.

Stor betydning for Norge

Nærings- og handelsminister Giske legger stor vekt på den betydningen investeringen i Qatar har for Hydro. Han ser også utbyggingen som en bekreftelse på at norske teknologiske løsninger innen dette området er blant de mest avanserte tilgjengelig i verden.

Åpningsseremonien har tiltrukket seg interesse fra store deler av internasjonal presse. Norsk presse følger med på begivenhetene. Totalt er er mer enn 50 nyhetsorganisasjoner og publikasjoner akkreditert for å dekke arrangementet.