230 skoler lagt ned under de rødgrønne

230 skoler er blitt nedlagt i løpet av den rødgrønne regjeringsperioden. Det er nesten dobbelt så mange som under Bondevik II-regjeringen.

 

Fylkesmenn skal vurdere skolenedleggelser

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) ba lørdag landets fylkesmenn om å se på årsakene til skolenedleggelser i sine fylker.

Bakgrunnen er oppslag i Aftenposten om omfattende nedleggelser av skoler under den rødgrønne regjeringen.

230 skoler er blitt nedlagt i løpet av den rødgrønne regjeringsperioden. Det er nesten dobbelt så mange som under Bondevik II-regjeringen.

Tallene stammer fra Utdanningsdirektoratet, og viser at i alt 10.900 elever har opplevd at grunnskolen deres er blitt lagt ned de siste fem årene.

Siden 2000 har hver tiende grunnskole forsvunnet.

Vil ha oversikt

Kunnskapsdepartementets raske reaksjon på offentliggjøringen av tallene skyldes at departementet vil ha en best mulig oversikt over situasjonen lokalt, sier Halvorsen til NTB.

Hun understreker at det å sikre et desentralisert skoletilbud ikke betyr at alle skoler skal opprettholdes.

– Det kan være gode grunner til å slå sammen skoler. Små skoler kan ha utfordringer knyttet til å sikre et godt faglig miljø og utvikling av lærernes kompetanse, sier Halvorsen.

Hun mener det sosiale miljøet kan bli for lite for elevene og enkelte kan ha vanskelig for å finne venner, sier hun.

Avgjøres lokalt

Kunnskapsministeren sier nedleggelse av skoler er og må være lokale beslutninger.

– Det er lokalt man kan veie kvaliteten ved skolen opp mot elevenes reisevei og andre lokale hensyn. Dette har vi ikke innsikt i og kunnskaper til å styre fra Oslo. Velgerne må sette seg inn i hva partiene lokalt mener og ta det opp med dem, sier Halvorsen.

– Vi må sikre en solid kommuneøkonomi slik at det er hensynet til god kvalitet på skolen og elevenes beste som er utgangspunkt for diskusjoner og vedtak om skolestruktur, fastslår kunnskapsministeren, som imøteser rapportene fra landets fylkesmenn til departementet.

Tallene er innhentet av Aftenposten og stammer fra Utdanningsdirektoratet.

Tallene viser at i alt 10.900 elever har opplevd at grunnskolen deres er blitt lagt ned de siste fem årene.

Siden 2000 har hver tiende grunnskole forsvunne