Glad for svart arbeid-dom

En hytteeier fra Stavanger er dømt for medvirkning til svart arbeid ved å kjøpe svarte tjenester. Han fikk 21 dagers ubetinget fengsel i Høyesterett denne uken. Både BNL og NHO er glad for dommen.

Avdelingsdirektør Ingebjørg Harto som representerer NHO i Samarbeid mot svart økonomi, slutter seg til dette.

NHO og Samarbeid mot svart økonomi håper dommen vil gi de seriøse leverandørene til privatmarkedet bedre kår.

Alliansen Samarbeid mot svart økonomi, der NHO er med, ser at den såkalte ”Medvirkerdommen” bekrefter viktigheten av å kjempe mot svart økonomi. Høyesterett har nå slått fast at kjøper av svart arbeid kan risikere fengselstraff. En hytteeier er dømt for medvirkning til svart arbeid ved å kjøpe svarte tjenester. Han fikk 21 dagers ubetinget fengsel.

Fra næringslivssiden er alliansen svært opptatt av at enkelte useriøse bedrifter ikke skal utkonkurrere de seriøse ved å ta seg til rette i forhold til skatte- og avgiftslovgivningen.

- Medvirkerdommen fastslår at det er hjemmel i eksisterende lovgivning til å strafforfølge privatpersoner som kjøper svarte tjenester. Dommen vil forhåpentligvis gi de seriøse leverandørene til privatmarkedet mindre konkurranse fra useriøse aktører som leverer tjenester helt eller delvis svart, sier Ingebjørg Harto, avdelingsdirektør i NHO.

Men dette er avhengig av at innholdet i dommen blir kjent, og at det ikke blir et engangstilfelle at en slik sak forfølges for domstolene, understreker Harto: - Her har både myndighetene og vi som deltar i samarbeidet mot svart økonomi en utfordrende oppfølgningsoppgave