Inspirerende hagemesse

Fredag åpnet hagemessen på Lillestrøm – og la det være sagt med det samme. Her er det mye flott å se på. Her får man inspirasjon og gode råd. Mange gode tilbud får man også. Her er våren kommet. (Se billedkarusell). 8 262 besøkte hagemessen/villmarksmessen søndag - totalt 23 386 på tre dager. (Se video)

Utfordringene og gledene står i kø. Allerede før klokken 12 da messen åpnet var det lange køer. Villmarksmessen går samtidig – så her er det noe for hele familien. Men hagemessen er ikke bare for vanlige folk. Fagfolk – om de er anleggsgartnere, arkitekter eller jobber med bygg og utemiljø, kan få mange nyttige tips på messen.

Vårens høydepunkt

For oss er dett et av vårens høydepunkter, sier anleggsgartnermester Tore D Carlsen i Maskin & Utemiljø A/S til hage.no. Han har bygget opp en flott inspirasjonshage md belegningstein, blomster, fontener og lys for å nevne noe. Lekkert. Både Jogra, ASAK og Rustad Plantesenter for å nevne noen av leverandørene hans, har bidratt til en flott hage.

Carlsen viste oss også begeistret et nytt engelsk produkt som er kommet til Norge. Dette er plasstøpte støtdempende fallunderlag som gjør lekeplassene sikrere. Dette er et heldekkende materiale uten skjøter laget av gummigranulat og polyuretalim. Egentlig er dette en masse meg oppskårede gummidekk som utgjør selve støtdempingen. På toppen legges et dekke som man kan få i 20 ulike farger.

Mye belegningstein m/ mye attåt

Som vanlig har også ASAK en stor utstiling. Belegningssteinsprodukter kan virkelig brukes i mange ulike varianter. Kunsten er å sette det sammen på rett måte – og her kommer designerne inn.

En av de største standene på hagemessen er et samarbeidsprosjekt mellom Granitt- og betongvare (m/Aaltvedt Stein), Hageland Aurskog og Sundance. De har virkelig brukt fantasien – og produktene fra de ulike leverandørene var satt sammen til å bli et virkelig flott opplevelsessenter. Solstein Hagedesign har stått for regien.

Ønsker du en stor utegrill innebygget i skiferstein og med en enorm skiferplater på toppen, kan den kjøpes slik den står. Prisen er på vel 55 000 kroner. Problemet er at selve skiferplaten alene veier 850 kg. Denne grillen blir i alle fall ikke stjålet. Problemet er hvordan man skal få den med seg hjem. På denne standen har de også en bearbeidet Bonsai-furu som mest ligner på en ”puddel”. Den er behørig klippet gjennom mange år. Prisen på treet er 45 000 kroner! Ellers er det rikelige mengder med bambus å få. På standen var også Bård Botten fra skiferprodusenten Palmer Gottheim Skiferbrudd på Oppdal. Han demonstrerte hvordan fagfolk jobber. Imponerende.

Skolene er med

Ellers er også skolesektoren representert. Vi besøkte både Hvam videregående skole og Vea fagskole.

Mye blomster og planter

Flere selvstendige hagesentra og planteskoler er også representert på messen. En av disse er Hagemoplanter – en familiebedrift fra Sørodal som har spesialisert seg på planter for samlere.

Ja, det er egentlig utrolig mye blomster og planter som til bys rundt om i messehallene.

Avansert hageredskap

Ellers er det mye å velge i for dem som ønsker seg hageredskaper. For de litt mer late eiere av gressplener finnes det traktorer i alle varianter. Dersom man ikke gidder å kjøre traktor en gang kan man kjøpe en selvgående klippemaskin som ved hjelp av GPS-styring lett kan holde gressplener på opptil 5,5 mål i orden til en hver tid. De går og går – og stopper kun når de kjører til ladestasjonen for å fylle på batteriene.

Hageselskapet og hage.no

Hageselskapet som er en av arrangørene, er selvsagt til stede med en stor stand. De har også mange gode tilbud på sin stand. Også hage.no er representert. Der møter man vår hageekspert Marit Næss hver dag i tillegg til at hage.no har mange av sine medarbeidere til stede.

Har du spørsmål om snegler eller plantesykdommer står det folk beredt på Bioforsk sin stand til å svare på det meste.

Norsk Botanisk forening er mest opptatt av villblomster. Men jentene på den standen hadde virkelig greie på det.

Selvsagt er Hagegal-damene samlet på hagemessen. Skjønt det er ikke bare kvinner som er med i det forumet. Det er også hagegale menn - og en av dem vil du treffe på hagemessen denne helgen. De "hagegale" er et oppkomme av kunnskap om hagen.

Grønn Vekst er der også – og det samme er selvsagt hage.no. Og i tillegg er det en rekke andre utstillere som ikke er nevnt i denne reportasjen, men som er verdt et besøk.

Hagemessen er både i A- og B-hallen – og er den største hagemessen så langt. Samtidig går Villmarksmessen. Så denne helgen finner man noe for en hver smak på Lillestrøm.