Mange omkomne i brann i år

Norsk brannvernforening har registrert 19 personer som har omkommet i brann de tre første månedene i år. Det er tre flere enn i første kvartal i fjor.

Administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Brannvernforeningen utelukker ikke at det negative utslaget på dødsbrannstatistikken kan ha sammenheng med årets kalde vinter hvor sprengkulde tidvis preget store deler av landet.

Kalheim peker på at mange husstander sannsynligvis har fyrt hardere enn normalt både med elektrisitet og ved for å holde varmen.

Blant de 19 omkomne i brann i første kvartal var elleve menn og åtte kvinner. På statistikken er eldre personer over 70 år sterkt overrepresentert. 16 av de 19 omkomne var 70 år eller eldre.

Brannvernforeningen har gjentatte ganger pekt på at myndighetene må iverksette tiltak som kan bedre brannsikkerheten for eldre personer både på kort og lang sikt. Så langt har regjeringen bebudet et utvalg som skal se på brannsikkerheten til særskilte risikogrupper i ordinære boliger og omsorgsboliger.

– Det er på høy tid at dette utvalget kommer i arbeid og får utrettet noe. Som kjent er det ikke så mange år igjen før en formidabel eldrebølge slår inn over landet, sier Kalheim.