Vil ha fortgang i vindkraftutbygging

Planlagte vindkraftprosjekter kan langt på vei løse kraftkrisen i Midt-Norge. Men det er for mange flaskehalser i systemet, mener kraftbransjen.

– Vi trenger forutsigelige rammevilkår, løsning på nettproblemer og kortere saksbehandlingstid, sier Asle Juul, daglig leder i det midtnorske vindkraftselskapet Sarepta. Han var blant deltakerne på et seminar om fornybar kraft i Trondheim torsdag.

Juul ønsker også større åpenhet om prosessen med innføring av grønne sertifikater, som etter planen skal være på plass fra nyttår 2012.

– Vi trenger raskere framdrift i denne prosessen, og må få klare signaler om hva slags system vi kan vente oss. Vi kan ikke vente helt til 2012, sier Juul.

Seks Alta-kraftverk

Dersom alle mer eller mindre gryteklare prosjekter i Midt-Norge blir realisert, kan landsdelen få opptil 4 TWh ny fornybar kraft på nett fra 2013, ble det opplyst på seminaret. Det tilsvarer over seks Alta-kraftverk.

Men de siste årene har det nærmest vært stillstand i utbyggingen av vindkraft i Norge. Samtidig har Sverige tredoblet sin vindkraftproduksjon.

– Vi har ikke fått fram så mange nye prosjekter som vi ønsker, vedgår olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp), som også deltok på seminaret. Han viser til at bare en femdel av prosjektene som har fått tillatelse faktisk er blitt bygd.

Grønne sertifikater

Riis-Johansen setter sin lit til at samarbeidet med Sverige om grønne sertifikater skal styrke lønnsomheten og føre til at langt flere vindkraftprosjekter blir realisert.

– Vi har gode og konstruktive diskusjoner med svenskene, og regner med oppstart som planlagt i 2012, sier han.

De grønne sertifikatene skal styrke lønnsomheten til nye fornybare energikilder, blant dem vindkraft.

I løpet av året

Riis-Johansen forstår utålmodigheten og behovet for større åpenhet om prosessen, særlig for selskaper som skal ta langsiktige investeringsbeslutninger.

– Men nå vil vi jo snart komme med konkrete forslag til Stortinget, som også skal ut på høring. Dette er ikke langt unna.

Riis-Johansen forsikrer at lovforslaget vil komme til Stortinget i løpet av året. Lovforslaget skal etter planen stortingsbehandles i løpet av våren 2011.

Nettutbygging

Manglende kraftlinjer og uklarhet om hvem som skal finansiere bygging av nødvendige kraftlinjer til nye vindkraftanlegg har også forsinket enkelte prosjekter. Konsernsjef Auke Lont i Statnett mente dette problemet nå var løst, i og med at regjeringen har gitt Statnett ansvaret for overordnet koordinering av nettutbyggingen.

Han viste til at Statnett vil investere 9 milliarder kroner i nettutbygging i Midt-Norge de neste ti årene.

– Vi har hatt ekstremt lave investeringer i nett de siste 20 årene. Nå ser vi resultatet av to tiårs forsømmelser, sa Terje Riis-Johansen.

– Det må investeres mye mer både i nett og fornybar kraft i Midt-Norge slik at vi når målet om sikker strømforsyning og lik pris over hele landet, forsikret han.