Likelønn på topp i staten

Likelønn sto øverst på kravlista da lønnsforhandlingene i staten ble innledet torsdag formiddag. LO, YS og Unio krever dessuten et generelt økonomisk tillegg til alle ansatte.

– Årets tariffoppgjør bør bli det oppgjøret der partene tar et synlig grep på området likelønn. Å minske lønnsforskjellen mellom menn og kvinner krever vilje fra alle parter i oppgjøret, sier forhandlingslederne Tone Rønoldtangen i LO Stat, Arne Johannessen i Unio og Pål N. Arnesen i YS Stat.

De tre største sammenslutningene i det statlige tariffområdet gjorde som vanlig felles front da kravene i årets lønnsoppgjør torsdag ble overlevert fornyings- og administrasjonsminister Rigmor Aasrud (Ap).

Sentralt løft
Organisasjonene mener et likelønnsløft må gjennomføres sentralt, med en prioritering av kvinnedominerte grupper der over halvparten av de ansatte har minst treårig utdanning utover videregående skole.

– Fortsatt tjener kvinner kun 92 prosent av menns lønn i staten. I dette oppgjøret må regjeringen vise at den mener alvor med løftene fra Soria Moria 2 og stortingsvalget og komme med friske penger til en likelønnssatsing, sier de tre forhandlingslederne.

Ifølge LO, YS og Unio må lønnsutvikling og lønnsnivå i staten tilsvare utviklingen til sammenlignbare grupper i privat virksomhet. I snitt er lønnsforskjellen mellom staten og privat sektor nå 112.000 kroner, en økning på 12.000 kroner i løpet av siste tariffperioden.

Lokale forhandlinger
Akademikerne har som flere ganger tidligere lagt fram egne krav til staten. Også det minste sammenslutningen i staten har likelønn som hovedkrav.

– Forhandlingene er viktig for å få til et løft for offentlig sektor for å komme likelønnsproblemene til livs, sier Curt A. Lier, forhandlingsleder for Akademikerne stat.

Han mener ekstra midler til offentlig sektor er løsningen på likelønnsutfordringene, men for å sikre at pengene treffer de gruppene man ønsker å heve, vil Akademikerne legge større vekt på lokal forhandlinger der lønnsøkningen fordeles lokalt.

– Vi etterlyser vilje til å utprøve nye mer målrettede forhandlingssystemer, sier Lier.

Akademikerne krever derfor å gjennomføre et prøveprosjekt med lokal lønnsdannelse i fem statlige virksomheter. Disse er: Mattilsynet, Statens vegvesen, Riksadvokatembetet, Økokrim og Norges vassdrags- og energidirektorat.