Krever fortgang i bygging av kraftlinje

Midtnorske politikere og næringslivsledere krever fortgang i byggingen av ny kraftlinje fra Sogn til Møre, for å unngå en ny krisevinter.

 

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) møtte onsdag kveld midtnorske politikere og folk fra kraftselskap og nettselskap, nærings- og arbeidstakerorganisasjoner til samråd om kraftsituasjonen i Midt-Norge, som i vinter har opplevd rekordhøye strømpriser.

Underinvestert

En selvkritisk konserndirektør Auke Lont i Statnett mente problemene henger sammen med at de to siste tiårene er blitt investert altfor lite i ny overføringskapasitet. Med unormalt lav fyllingsgrad i magasinene kan også neste vinter bli krevende, sa han.

– Vi er avhengige av å få kraftlinjen fra Fardal (Sogndal) til Ørskog på plass raskt, sa Statnett-sjefen.

Også fylkesordfører Olav Bratland i Møre og Romsdal etterlyste fortgang i behandlingen av kraftlinjeutbyggingen og fikk støtte fra NHO-representanter både i Sør-Trøndelag og Møre og Romsdal.

Men kraftlinjen fra Fardal til Ørskog er omstridt fra flere hold, blant annet fordi den vil gå gjennom viktige naturområder. Terje Riis-Johansen ville ikke love når saken er ferdig behandlet.

– Vi jobber for fullt, og jeg lover å ikke bruke en eneste dag mer enn nødvendig. Men vi kan ikke fravike vanlige krav til behandling av en slik sak, sa Riis-Johansen.

Enøk-potensial

Fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap) fra Sør-Trøndelag etterlyste også den nye overføringslinjen, men minnet om at det uansett ville ta minst tre år å bygge linjen fra tillatelse blir gitt. Beregninger SINTEF har gjort for fylket, viser samtidig et betydelig enøk-potensial i midtnorsk industri.

– Denne kraften kan frigjøres raskere enn det tar å bygge ny kraftlinje, på en mer miljøvennlig måte, dersom vi får de riktige virkemidlene, mente Sandvik, og fikk støtte fra Naturvernforbundets Mads Løkeland. Han ba statsråden teste ut bruk av såkalte hvite sertifikater i Midt-Norge. Hvite sertifikater premierer redusert kraftforbruk.

Olje- og energiministeren gjentok målsettingen om lik strømpris i hele landet, og lovte å trappe opp arbeidet med å jevne ut nettleien mellom ulike distrikter. Nå betaler enkelte områder dobbelt så mye i nettleie som andre.