Respektløst overfor togreisende

Natur og Ungdom mener samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) opptrer respektløst overfor togreisende når hun åpner for å droppe investeringer og bruke pengene på vedlikehold.

– Det er politikernes vanstyring av jernbanen gjennom mange år som har skyld i situasjonen vi er inne i. Kleppa må bla opp krisepenger til vedlikehold i revidert nasjonalbudsjett og økte midler til langsiktige investeringer i statsbudsjettet for neste år, sier fagmedarbeider Kari Elisabeth Kaski i Natur og Ungdom.

– Gjennom de siste årene har jernbanenettet blitt bevisst nedprioritert til fordel for vei. Det må bli slutt på at regjeringene snur på krona når det gjelder jernbanen, sier hun.

Nestleder Snorre Sletvold i Norges Miljøvernforbund mener det er katastrofalt om vedlikeholdsetterslepet fører til færre togavganger i framtiden.

– Politikerne har gjennom flere storting ikke villet forstå alvoret i at infrastruktur som forfaller langsomt blir dyrt å drifte i lengden. Privatisering og konkurranseutsetting behøver ikke resultere i et rasert jernbanenett, dersom man vektlegger kvalitet i kombinasjon med nok penger til nødvendig vedlikehold, sier Sletvold.