KrF: Transportplan på falske premisser

KrF mener Stortinget har vedtatt Nasjonal transportplan på falske premisser.

– Det er helt åpenbart at regjeringen er nødt til å se på NTP på nytt når jernbanedirektøren slår fast at dokumentet ikke holder mål, sier KrFs samferdselspolitiske talsmann Knut Arild Hareide til NTB.

Lederen av Stortingets transport- og kommunikasjonskomité mener tirsdagens pressekonferanse med samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) og jernbanedirektør Elisabeth Enger tydeliggjorde at vedlikeholdsproblemene i norsk jernbane er betydelig verre enn antatt.

– Jernbanedirektøren sier det er tilstrekkelig med de 14 milliarder kronene til vedlikehold som er satt av i NTP, men understreker at tempoet i bevilgningene må forseres fra ti til fem år. Alternativet er å følge opp KrFs tidligere forslag om å gjøre om Jernbaneverket til et statsforetak. Da vil Jernbaneverket kunne ta opp lån og garantier uten å stoppe nødvendige investeringer, sier Hareide.

– Jeg tror regjeringen er nærmere denne løsningen enn noen gang tidligere, sier KrF-representanten og viser til erfaringene med omorganiseringen av NSB og Avinor.

Hareide har ingen tro på at regjeringen vil legge varslede jernbaneinvesteringer på is og bruke alle pengene på vedlikehold.

– Det vil undergrave jernbanen og føre til langt større problemer på sikt, sier han.