Gravelasterne tilbake?

Pon Equipment har mottatt noe så sjeldent som en ordre på tre gravelastere. Nå spør Cat-leverandøren seg om disse maskinene kan få en ny vår i Norge.

Mot slutten av 80-tallet ble som kjent gravelasterne gradvis erstattet av 8-tonns beltegravere på det norske anleggsmaskinmarkedet. Pon Equipment skriver i en melding at de de senere årene som oftest har levert 1-2 gravelastere årlig og kun en håndfull slike maskiner er blitt solgt på det norske markedet hvert år.

Er denne trenden i ferd med å snu er spørsmålet Pon Equipment stiller seg etter at de nylig mottok ordre på tre stykk Cat 434E gravelastere fra Bergen Interkommunale Renholdsverk (BiR). 10 tonns gravelasterne skal benyttes på tre av BiRs renovasjonsavdelinger og leveres med sorteringsklyper for å sortere avfall, samt opplasting og komprimering av avfallet i containerne.

Cat 434E er den minste av Cat sine gravelastere med fire like store hjul. Dette innebærer at maskinen har løftekapasitet tilsvarende en åtte tonns hjullaster, og dermed nok til også å rangere containere. Av andre oppgaver som nyanskaffelsene får er kosting med hydraulisk drevet feiekost og interntransport på renovasjonsavdelingene.

Cat 434E har en effekt på 101hk og drives av en Cat C4.4 turbodiesel motor med ACERT teknologi. Av andre finesser leveres også maskinene med 4-hjulsstyring, hydraulisk utskyvbar stikke, og hydraulisk sideforskyvning av graveaggregatet. Maskinene leveres også med to proporsjonalstyrte kretser som gjør at klo og rotasjon på sorteringsklypene styres med skyvebrytere på de pilotstyrte gravespakene.

Vedlikeholdet av maskinene blir også ivaretatt da en syvårig fullservicekontrakt er inngått med Pon Equipments serviceavdeling i Bergen. Alle tre maskinene vil bli overlevert ved Bergensavdelingen i april.

Cat feirer i år at de har produsert gravelastere i 25 år. Dette markeres ved at de har lagd 25 Special Edition utgaver med blant annet skinntrukket ratt og comfortsete. Spakene og andre detaljer inne i førerhuset er også dekket av carbon. Maskinen har nummererte skilt som identifiserer hvem av de 25 i rekken det er snakk om. 2 av de 25 er også lakkert i sølvmetallic og ikke tradisjonell Cat gul. En av Special Edition utgavene vil også være å finne på Cat sin stand på Bauma.