Tror boligprisene skal opp 8 prosent

Det er fortsatt stabil vekst i boligmarkedet. I Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) antydes det en prisvekst i år på 8 prosent.

– I løpet av årets første kvartal har vi sett en prisvekst på 6 prosent, sammenlignet med gjennomsnittet for 2009. Det er slett ikke uvanlig at prisøkningene kommer tidlig på året, og derfor tror vi at 8 prosent vekst i år fortsatt kan være en riktig vurdering, sier direktør Finn Tveter i NEF til NTB.

Tallene for mars viser ifølge bransjens egne eksperter at markedet har stabilisert seg.

– Markedet er både edruelig og nøkternt. Samtidig erfarer vi at det er flere kjøpere enn selgere, sier Torbjørn Ek, nestleder i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff).

1 prosent

I mars steg boligprisene med 1 prosent, og prisnivået denne måneden var 10,7 prosent over prisnivået i samme måned i fjor. Samtidig var prisene 3,3 prosent høyere enn i august 2007, som var toppmåneden før nedgangen startet høsten 2008.

Justert for inflasjon er boligprisene 5,5 prosent lavere enn i august 2007.

Det viser boligprisstatistikken som er utarbeidet av analysebyrået ECON Pöyry på vegne av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff).

Prisene på eneboliger steg 2,8 prosent i mars, og er 11,1 prosent høyere enn for ett år siden. Leilighetsprisene steg 0,5 prosent og er 10,5 prosent høyere enn i fjor, mens prisen på delte boliger steg 0,4 prosent i mars og er 11,3 prosent høyere enn for ett år siden.

Rask omsetning

I takt med at prisene øker, er også omsetningstiden for boliger gått ned. På landsbasis tar det 28 dager i snitt før en bolig er solgt. Tilsvarende omsetningstid i mars i fjor var 44 dager.

– Vi ser at det er forholdsvis lite utbud av boliger og de selges fort. Det er en vesentlig raskere omsetning nå enn i fjor på samme tid, sier Ek i Eff.