Kleppa møter jernbanedirektøren

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) er bekymret over togproblemene den siste tiden. Tirsdag møter hun direktør Elisabeth Enger i Jernbaneverket.

Fakta om togproblemene den siste tiden

* Onsdag 24. mars mistet tre menn livet da 16 godsvogner krasjet på Sjursøya i Oslo. Vognenes ukontrollerte ferd startet fra godsterminalen på Alnabru. Sporbremsen som holdt vognene løsnet, og vognene rullet forbi en sporveksel som kunne penset dem inn på et blindspor og stoppet dem.

* Mandag 29. mars sto togene i hele landet stille i tre timer på grunn av kortslutning og brann i en datasentral ved Jernbaneverkets operasjonssentral i Trondheim. Feilen rammet det lukkede mobilnettet GSM-R og gjorde at toglederne ikke fikk kontakt med togførerne. Regelverket sier da at all togtrafikk skal stanses.

* Tirsdag 30. mars løsnet fire vogner fra et togsett mellom Hamar og Stange. Årsaken var at en pneumatisk ventilbryter hadde hengt seg opp. Ifølge Havarikommisjonen var det aldri noen fare for tog og passasjerer.

* Torsdag 1. april sporet lokaltoget fra Drammen til Dal av i Brynsbakken, like ved Oslo S. Én og en halv vogn havnet utenfor skinnegangen. Det var 75 passasjerer om bord på toget, men ingen av dem kom til skade.

Første arbeidsdag etter påske har ministeren viet til togkaoset hun kaller «totalt akseptabelt».

– Jeg ser at flere medier liker å kalle dette et «inn-på-teppet-møte», men det er det ikke, sier ekspedisjonssjef Anne Marie Storli i Samferdselsdepartementet til NTB.

På møtet vil Kleppa be jernbanedirektøren orientere om hendelsene den siste tiden og redegjøre for hvilke tiltak som er iverksatt.

– I etterkant av møtet vil vi se om det er nødvendig å gjøre noe annet, sier Storli.

Kritiske til Kleppa

Opposisjonen på Stortinget er derimot kritiske til måten Kleppa håndterer togkaoset. Tirsdagens hastemøte er det andre så langt i år.

– Det er en statsråd som ikke vet hva hun skal gjøre og som famler i blinde og later som om hun viser handlekraft ved å kalle inn til hastemøte. I stedet så synes jeg hun burde bruke ressursene på å få regjeringskollegene til å vedta å bruke mer penger, har stortingsrepresentant Bård Hoksrud (Frp) sagt til NRK.

Tre mistet livet

Togproblemene eskalerte for snart to uker siden, da tre menn mistet livet da 16 godsvogner krasjet på Sjursøya i Oslo. Ifølge Statens havarikommisjon for transport har Jernbaneverket ansvar for togulykken. Fredag skal Jernbanetilsynet offentliggjøre en rapport fra tilsyn hos CargoNet.

Skjærtorsdag sporet et lokaltog av rett ved Oslo S. Det var 75 passasjerer om bord i toget, men ingen kom til skade. Havarikommisjonen undersøker også denne hendelsen, men det er ikke avgjort om det settes i gang noen formell gransking.