Fire gutter siktet etter skolebrann i Vestfold

Fire gutter på 15 og 16 år er siktet for grovt skadeverk etter at store deler av Åsgården barneskole i Åsgårdstrand i Vestfold brant ned til grunnen natt til mandag.

– Vi har avhørt to gutter i forbindelse med brannen og mener det er skjellig grunn til å mistenke dem for å ha vært på stedet. Ytterligere to gutter skal etter planen avhøres i løpet av mandag. Alle fire er siktet for grovt skadeverk, sier politiinspektør Magnar Pedersen i Vestfold politidistrikt til NTB.

De fire kameratene, to av dem 16 år og de andre to 15 år, skal ha oppholdt seg ved Åsgården skole før den brant. De har tidligere vært elever ved skolen.

Tente på papir

Operasjonsleder Erik Wendelborg i Vestfold politidistrikt sier at den ene 16-åringen i avhør har forklart at han var i skolegården sammen med flere jevnaldrende kamerater like før det begynte å brenne. Han har innrømmet at han tente på noe papir.

– Vi har ingen grunn til å tro at det har vært flere enn de fire guttene til stede, sier Pedersen.

Pedersen forteller at en av de fire siktede tidligere har blitt anmeldt for tagging.

– Utover det er de siktede ukjent for politiet, sier han.

Totalskadd

Kun deler av en undervisningsfløy lot seg redde etter den voldsomme brannen, som ble meldt klokken 22.05 søndag kveld.

Gymsalen, skolekjøkkenet, seks klasserom og et medietek ble totalskadd. Andre deler av skolen fikk også store skader.

Undervisningsfløyen som brannvesenet tidlig i brannforløpet konsentrerte seg om å berge, ble delvis reddet fra flammene.

Vanskelig jobb

Ifølge operasjonslederen hadde brannmannskapene en veldig vanskelig oppgave. Brannen hadde fått et solid tak i skolen allerede da den første patruljen kom til stedet.

– Brannvesenet fra Tønsberg og Kopstad brannstasjon rykket ut med 30 personer. Det betyr i praksis alt tilgjengelig mannskap. Det ble jobbet intenst under veldig vanskelige forhold, med stor varmeutvikling, sier Wendelborg.

Ved 1-tiden natt til mandag meldte brannvesenet at de hadde kontroll.

Gråt i pysj

Åsgården barneskole i Åsgårdstrand i Horten har 243 elever og 29 ansatte i skole og SFO. Skolen ble bygd i 1971, og er en toparallellskole til og med sjuende trinn. Skolen ligger rundt 10 kilometer fra Horten sentrum.

Ifølge øyenvitne som Tønsbergs Blad har snakket med, sto små barn sent søndag kveld bare i pysjen og gråt ved synet av den brennende skolen.

Skolens fungerende rektor Arne Eggum fortalte til Gjengangeren natt til mandag at skolens ledelse allerede var i gang med å finne en løsning. Horten kommune skal i løpet av mandag finne alternative undervisningslokaler, slik at de rammede elevene får undervisning.