Kleppa: Ikke til å tro

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) innkaller på første arbeidsdag over påske Jernbaneverket til møte for å få en forklaring etter togavsporingen i Oslo.

Fakta om togproblemene den siste tiden

* Onsdag 24. mars mistet tre menn livet da 16 godsvogner krasjet på Sjursøya i Oslo. Vognenes ukontrollerte ferd startet fra godsterminalen på Alnabru. Sporbremsen som holdt vognene løsnet, og vognene rullet forbi en sporveksel som kunne penset dem inn på et blindspor og stoppet dem.

* Mandag 30. mars sto togene i hele landet stille i tre timer på grunn av kortslutning og brann i en datasentral ved Jernbaneverkets operasjonssentral i Trondheim. Feilen rammet det lukkede mobilnettet GSM-R og gjorde at toglederne ikke fikk kontakt med togførerne. Regelverket sier da at all togtrafikk skal stanses.

* Tirsdag 31. mars løsnet fire vogner fra et togsett mellom Hamar og Stange. Årsaken var at en pneumatisk ventilbryter hadde hengt seg opp. Ifølge Havarikommisjonen var det aldri noen fare for tog og passasjerer.

* Torsdag 1. april sporet lokaltoget fra Drammen til Dal av i Brynsbakken, like ved Oslo S. Én og en halv vogn havnet utenfor skinnegangen. Det var 75 passasjerer om bord på toget, men ingen av dem kom til skade.

Tog fortsatt innstilt mellom Oslo S og Grefsen

Togene mellom Oslo S og Grefsen på Gjøvikbanen var lørdag morgen fortsatt innstilt på grunn av avsporingen i Brynsbakken torsdag.

Passasjerer blir transportert med buss og drosje på denne strekningen, opplyste Jernbaneverket lørdag morgen.

Det var ved 19-tiden torsdag at lokaltoget fra Drammen på vei til Dal sporet av i Brynsbakken, like ved Oslo S. Resten av kvelden samt første halvdel av fredagen ble preget av innstilte tog og transport med buss for de reisende mellom Oslo S og Lillestrøm, samt Oslo S og Grefsen.

Fredag ettermiddag åpnet Jernbaneverket ett spor forbi stedet der avsporingen skjedde, og togene mellom Oslo S og Lillestrøm kunne igjen kjøre som normalt.

Takket være søndagsruter og mindre trafikk enn vanlig går det greit å avvikle trafikken på ett av de fire sporene, ifølge Jernbaneverket.

Jernbaneverkets mål er å få åpnet alle fire sporene i løpet av påskehelgen.

Kleppa får kritikk for jernbanehåndtering

Opposisjonen på Stortinget er kritiske til måten samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) håndterer problemene i jernbanen på.

For andre gang i år har Kleppa innkalt Jernbaneverket og NSB til hastemøte. Den siste tiden har vært preget av flere alvorlige hendelser på jernbanen – sist da et persontog sporet av i Brynsbakken i Oslo torsdag.

Frps samferdselspolitiske talsmann Bård Hoksrud er lite imponert over Kleppa.

– Det er en statsråd som ikke vet hva hun skal gjøre og som famler i blinde og later som om hun viser handlekraft ved å kalle inn til hastemøte. I stedet så synes jeg hun burde bruke ressursene på å få regjeringskollegene til å vedta å bruke mer penger, sier Hoksrud til NRK.

Kleppa tror ikke mer penger til jernbanen er det viktigste for å få løst problemene.

– Det jeg tror at de først og fremst trenger, er å få ro til å gjennomføre de planene som de har, sier hun.

Høyres Ingjerd Schou, som sitter sammen med Bård Hoksrud i transportkomiteen, etterlyser også flere tiltak fra regjeringen.

– De vil ikke være med på vedlikeholdsfond, de vil ikke være med på nye finansieringsformer og de vil ikke modernisere organisasjonen. Kleppa blir fortsatt prinsesse-vil-ikke i denne regjeringen, sier Schou.

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) innkaller på første arbeidsdag over påske Jernbaneverket til møte for å få en forklaring etter togavsporingen i Oslo.

Togene kunne fredag ettermiddag igjen trafikkere strekningen mellom Oslo S og Lillestrøm på ett spor, etter at en avsporing torsdag kveld stanset all trafikk. Det var 75 passasjerer om bord på toget som sporet av, men ingen kom til skade. Én og en halv vogn hadde havnet utenfor skinnegangen da toget sporet av.

– Skal ikke skje

– Min første reaksjon var at dette nesten ikke var til å tro. Her kommer den ene hendelsen etter den andre som ikke skal skje, sier Kleppa og viser til dødsulykken i Oslo Havn, den landsdekkende togstansen grunnet kommunikasjonstrøbbel, vogner som løsnet fra toget ved Hamar og torsdagens avsporing ved Oslo S.

Tirsdag over påske innkaller hun Jernbaneverket til et møte for å be om en grundig orientering om situasjonen, hvilke tiltak som er satt i gang og hva mer som kan gjøres. Det kan også bli aktuelt å innkalle NSB til møtet.

– Vi er opptatt av at folk skal ha tillit til toget og kjenne seg trygge når de setter seg om bord. Vår ambisjon er at flere skal ta tog og at mer av godtrafikken skal over på tog, sier Kleppa.

Skinner kan ha gitt etter

Statens havarikommisjon for transport undersøker togavsporingen. To av kommisjonens medarbeidere var på stedet torsdag kveld, melder VG Nett.

Det er ennå ikke avgjort om det blir opprettet en formell granskingssak etter hendelsen, og avdelingsdirektør Kurt A. Olsen i Havarikommisjonen understreker at det er for tidlig å trekke noen konklusjon om årsaken til avsporingen. Likevel kan mye tyde på at svillene, som skinnene hviler på, var for svake.

– Jeg vil ikke konkludere beinhardt med at det var skinnegangen som ga etter i går, og at det i så fall var svillene som var dårlige, men ting kan tyde på dette, sier Olsen.

Samferdselsministeren mener det er viktig at Havarikommisjonen får den tida den trenger, men at det samtidig i møtet tirsdag må gjøres opp status for å se hva som kan gjøres allerede nå.

– Vi vet at det er strekninger med gammel skinnegang her i landet. Jernbaneverket har planer som de følger for både utskifting og opprusting av skinnegang. Hvorvidt det var årsaken denne gangen, er det Havarikommisjonen som må finne ut av, sier Kleppa til NTB.

Lokaltog

Det var ved 19-tiden torsdag at lokaltoget fra Drammen på vei til Dal sporet av i Brynsbakken, like ved Oslo S. Resten av kvelden samt fredagen ble preget av innstilte tog og transport med buss for de reisende.

Rett før klokken 14 fredag meldte Jernbaneverket at togene mellom Oslo S og Lillestrøm igjen kjørte som normalt. For reisende på Gjøvikbanen er det imidlertid inntil videre busstransport mellom Oslo S og Grefsen.

Foreløpig er ett spor åpnet for trafikk forbi stedet der avsporingen skjedde, opplyser pressevakt Ann-Kristin Endal i Jernbaneverket. Søndagsruter og mindre trafikk enn på en vanlig fredag gjorde det mulig å avvikle trafikken på ett av de fire sporene.

– Det er blitt omfattende ødeleggelser på sviller og veksler. Det vil ta tid å få tak i deler og å få det reparert, og vi må iallfall holde på ut lørdagen. I løpet av påskehelgen håper vi å få åpnet alle fire sporene, forteller Endal til NTB. (©NTB)