Venstre: Bygg norske fengsler i utlandet

Venstre mener at Norge bør bygge fengsler i Romania og Russland slik at straffedømte kan sendes hjem til bedre soningsvilkår enn de får i sine hjemland i dag.

– Vi kan ikke sende rumenere og russere hjem for å sone norske dommer i Romania og Russland i dag. I så fall får Norge være med på å finansiere og bygge fengsler i disse landene. Vi gir mye bistand til humanitære prosjekter i land som Russland og Romania. Hvorfor ikke bidra til å bedre fengselsforholdene, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til Dagsavisen.

I tillegg ønsker hun at Norge skal fokusere på menneskerettigheter, fangerettigheter og rehabilitering av innsatte.

Bakgrunnen for utspillet hennes er at Oslo-politiet har foreslått å internere kriminelle utlendinger i påvente av uttransportering til hjemlandet. Regjeringen jobber med en lovendring for å få til dette.

Regjeringen jobber også med å få til avtaler for å overføre utenlandske straffedømte til soning i sine hjemland, i første rekke gjelder dette Romania.

Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) mener Norge skal være varsomt med å blande innenrikspolitiske behov med bistand til fattige land, som Venstres forslag om å bygge fengsler i utlandet.

Helsingforskomiteen er på sin side åpen for en slik løsning som Grande skisserer, men gjør det klart at Norge ikke kan kreve å få styre fengsler i utlandet.