Ja til videre utbygging av Ringveg Vest

Regjeringen sier ja til videre utbygging av Ringveg Vest i Bergen. - Dette er positivt, sier prosjektleder Ottar Midtkandal i Statens vegvesen.

- Vi er klar til å sende ut anbud i juni på videre tunneldriving av Knappetunnelen, sier Midtkandal, som legger til at dette forutsetter at Stortinget gir klarsignal når de skal behandle bompengesøknaden for utvidelse av Bergensprogrammet til våren.

I høst var byggetrinn 2 på Ringveg Vest gjennom en formell kvalitetssikring (KS2) av reguleringsplanen. Prosjektet fikk da en styringsramme på 1490 mill.kr.(2009kr). Byggetiden er satt til 4 år og byggetrinn 2 skal stå ferdig høsten 2014.

Klargjøring for videre arbeid

- Vi vil sette innleveringsfristen for anbudet til ca. 1. september, og den valgte entreprenøren kan da være klar for å starte byggingen ca. 1. november, sier Midtkandal.

I disse dager kan de som kjører forbi Sandeide se at det sprenges en del i fjellet ved bussterminalen langs Fyllingsdalsveien.

- Dette er rett og slett etablering av området der trafikken skal kunne kjøre inn og ut av Knappetunnelen som går mellom Sandeide og Liavatnet . Dette gjøres for at det skal være enkelt for entreprenøren å komme i gang med byggingen av tunnelen til høsten, sier Midtkandal.

Utfylling i Liavatnet

Sprengningsarbeidet for tunnelene skal gå parallelt fra Sandeide og Liavatnet, og våren 2013 vil gjennomslaget skje i område under Hesjaholtet i Fyllingsdalen. Ca 60 prosent av tunnelen (500 000 kubikk ) vil bli tatt ut ved Liavatnet og fylt direkte i vannet inn mot den eksisterende vegfylling for Vestre innfartsåre.

- Langs Liavatnet vil det komme en flott gang- og sykkelveg som blant annet vil vise vei til turterrenget i Kanadaskogen, sier Midtkandal.

Utfordrende sprengningsjobb

Beboere fra Varden og videre inn mot Hesjaholtet vil nok merke mye til sprengningsarbeidet i perioden dette pågår. I god tid før disse starter opp planlegger prosjektgruppen å sette i gang arbeidet med forhåndsregistrering av eiendommene som ligger ca. 125 meter på hver side fra der sprengningsarbeidet foregår.

- Det blir en utfordrende sprengningsjobb som skal gjøres under boligområdene fra Varden til Hesjaholtet. Her er det liten fjelloverdekning og bebyggelsen er av delvis eldre dato med dårlig fundamentering. Dette betyr at vi må foreta en hensynsfull og forsiktig sprengning, sier Midtkandal.

God behandling

- Sett ut i fra disse forholdene og antall berørte naboer, har vi valgt å sette inn en egen person i prosjektorganisasjonen som skal håndtere arbeidet med nabohenvendelser. Det vil si følge saksgangen fra forhåndsregistrering, innmeldte sprengningsskader, etterbefaring frem til utbetaling av eventuelle erstatninger. På denne måten vil berørte beboere få god og enhetlig behandling. Vi planlegger også et omfattende informasjonsopplegg mot disse målgruppene før sprengningsarbeidene starter opp, sier Midtkandal.