Sikkerhetsrapport: CargoNet innrømmet svikt

I en sikkerhetsrapport fra 2008 oppgir CargoNet dårlig infrastruktur og manglende overholdelse av egne arbeidsrutiner som de vanligste årsakene til skifteulykker.

CargoNet var operatør for vognsettet som onsdag var sentral i ulykken på Sjursøya i Oslo der tre personer omkom.

Fulgte ikke rutiner

«Infrastrukturens kvalitet er en dominerende bidragsyter til ulykkestallene både innenfor togfremføring og skifting. Utilstrekkelig gjennomføring av interne arbeidsrutiner er i tillegg et forhold som peker seg ut som årsak spesielt i skifteulykker», heter det i den to år gamle rapporten, som VG har fått tilgang til.

Når avisen ber informasjonsdirektør Bjarne I. Wist om å utdype hva som menes med «utilstrekkelig gjennomføring av interne arbeidsrutiner», svarer han slik:

– Et eksempel er at vi har kjørt tog inn på spor som ikke har vært tilstrekkelig brøytet for snø.

Over 1.000 ulykker

Havarikommisjonen har laget en oppsummering over jernbaneulykker i Norge mellom 2004 og 2009 i sin siste årsrapport, som kom nylig. I denne rapporten kommer det fram at det har vært over 1.000 ulykker og alvorlige hendelser på jernbanen i perioden. 65 mennesker har mistet livet.

– Vi kan ikke slå oss til ro med disse tallene, sier Kurt Olsen, leder for Statens Havarikommisjon for Transport, avdeling jernbane, til P4.

Havarikommisjonen har ennå ikke fastslått årsaken til ulykken på Sjursøya.