Kartlegger farlig avfall fra bygg

Riving og rehabilitering av bygninger genererer store mengder avfall. Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) har fått kartlagt et utvalg bygningsmaterialer for innhold av miljøgifter. Dette for å sikre at avfallet får en miljømessig forsvarlig behandling under rive- og rehabiliteringsprosessen, skriver Klif på sine nettsider.

 

Miljøgifter i bygg

¡Kunnskapen om miljøgifter i bygg blir stadig større, blant annet fordi regelverket nå krever miljøkartlegging i rive- og rehabiliteringsprosjekter.

¡Det er viktig at farlig avfall som identifiseres, får en forsvarlig håndtering for å ivareta helse og miljø.

¡I det videre arbeidet med denne type farlig avfall, vil Klima- og forurensningsdirektoratet vurdere om det er behov for å se nærmere på ulike behandlingsløsninger for dette avfallet.

¡Den nye rapporten fra Norconsult bekrefter nok en gang hvor viktig det er med miljømessig riktige produktvalg i forbindelse med prosjektering av nye bygg.

Det er særlig i gamle bygninger en finner bygningsmaterialer som innholder miljøgifter. I mange tilfeller foreligger det ikke produktinformasjon om materialene som er brukt i bygninger som skal rives eller rehabiliteres.

Det er derfor nyttig å få mer kunnskap om forekomsten av miljøgifter i ulike produkter, og sikrere viten om i hvilke perioder de ulike miljøgiftene er brukt.

Bygningsmaterialer med miljøgifter

På oppdrag fra Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif, tidligere SFT) har Norconsult undersøkt funn av miljøgifter i et utvalg bygningsmaterialer og om miljøgiftene opptrer i så høye konsentrasjoner at avfallet skal behandles som farlig avfall. De gir også informasjon om i hvilke tidsperioder de ulike miljøgiftene ble brukt i ulike materialer.

Rapporten vil være et nyttig hjelpemiddel for hele kjeden av aktører som er involvert i rive- og rehabiliteringsprosjekter. Rapporten baserer seg på analyseresultater fra totalt 681 materialprøver.

Hovedkonklusjoner:

¡Vinylgulv og vinylgulvlister produsert før 2000 har ofte høyt innhold av mykgjørere (ftalater) som for eksempel DEHP

¡Isolerglassvinduer produsert mellom 1975 og ca. 1990 kan ha høyt innhold av klorparafiner i isolerglasslim og fuger.

¡Stivt polyuretanskum i isolerte garasjeporter, kjøleromvegger og lignende, produsert før 2003, har ofte høyt innhold av blåsemidler som KFK og HKFK.

¡Cellegummi til rørisolasjon har ofte høyt innhold av bromerte flammehemmere, og kan også inneholde andre miljøskadelige stoffer.

Materialtypene som er nevnt over, må betraktes som farlig avfall ved kassering hvis man ikke har dokumentasjon som tilsier noe annet. Det er funnet flere miljøgifter i andre fraksjoner, som bør undersøkes nærmere gjennom miljøkartlegginger.