Flere ut av inkassokøen

Antall nye inkassosaker økte kraftig i fjor, men enda flere betalte seg ut av problemene.

Over fem millioner inkassosaker ble avsluttet i 2009, en økning på over 21 prosent fra 2008. Når en sak avsluttes, betyr det at gjelden er betalt.

– På nyåret i fjor var boligrenten høy, og mange strevde med å ha råd til å betale andre regninger. Men utover i året falt rentene markant, og vi opplevde at flere gjorde opp for seg, sier direktør Rolf Wilhelmsen i inkassoselskapet Aktiv Kapital.

De stadige rentereduksjonene gjorde at mange som hadde vansker med å betale for seg, kom seg ut av uføret på høsten.

Positiv trend

Ved årsskiftet var det 3,1 millioner inkassosaker under arbeid, drøyt to prosent flere enn ett år tidligere, viser tall fra Finanstilsynet.

– Det var et formidabelt rush av innbetalinger av regninger på høsten og fram mot jul. Og den positive utviklingen har fortsatt fram til nå. I vinter har vi ikke på noen måte sett samme dramatiske utvikling som i fjor på denne tiden, sier direktøren i Aktiv Kapital.

Men alt er ikke fryd og gammen.

Fremdeles er det mange som har betalingsproblemer, og antall nordmenn med betalingsanmerkning ligger relativt stabilt høyt på rundt 200 000.

Mørke skyer

Rolf Wilhelmsen regner også med at mange kommer til å få problemer med å betale de skyhøye strømregningene i vinter.

– Da er det ofte enslige eldre og minstepensjonister, gjerne kvinner, som kommer i skvis. Det beste er å ta kontakt med dem man skylder penger for å ordne en avbetalingsplan, slik at man kan fordele utgiftene over flere måneder.

Rolf Wilhelmsen forventer turbulens i privatøkonomien til mange også i år.

– Rentene vil øke og boliglånene vil igjen bli dyrere.

Han er også bekymret for at flere unge skal få problemer. Mange har aldri lært seg å budsjettere eller ha et ansvarlig forhold til penger. De glemmer at kredittkjøp og regninger skal betales.

– Stadig flere betaltjenester legges inn i mobiltelefoner, som nettsurfing, kjøp og salg. Dermed er det mange som får seg et sjokk når regningen kommer, sier Aktiv Kapital-sjefen.

FAKTA

Antall nye inkassosaker økte med 18,3 prosent i fjor, til 5 225 000

Økningen i antallet som ble løst, var 21 prosent, til 5 115 000

Ved nyttår var det 2,4 prosent flere inkassosaker under arbeid, totalt 3 147 000 saker

(Kilde: Finanstilsynet)