Krever ny Mongstad-plan

Et gassplaget SV nekter å godta at månelandingen på Mongstad utsettes på ubestemt tid. Nå krever partiet en ny og forpliktende tidsplan fra olje- og energiministeren.

– De som håper at prosjektet nå er helt i det blå, må tro om igjen. Planene om et testanlegg for CO2-rensing og et fullskala renseanlegg ved gasskraftverket på Mongstad skal gjennomføres. Vi har ikke en dag å miste, sier SV-nestleder Bård Vegar Solhjell til NTB.

Presset mot SV øker etter at olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) i helgen antydet at renseanlegget likevel ikke vil være på plass i 2014 som forutsatt. Bedre ble det ikke da Gassnova-sjef Bjørn-Erik Haugan mandag slo fast at politikerne måtte være «ansvarlige nok til å utsette prosjektet».

Tidsplan

– Jeg ser at olje- og energiministeren antyder tempoproblemer med prosjektet. Dersom det stemmer, må han legge fram en ny, realistisk og forpliktende tidsplan. Vi kan ikke forholde oss til diffuse medieutspill om at prosjektet kanskje kan bli utsatt, sier Solhjell.

SV-nestlederen understreker at gasskraftverket skal renses og at det skal skje så raskt som overhodet mulig.

– Vi kan ikke forholde oss passive til teknologisk utvikling og bare håpe det plutselig blåser vår vei. Det er snakk om store summer som må investeres, og uten politisk vilje til handling vil vi ikke komme noen vei, sier han.

SVs energipolitiske talsmann Snorre Valen sier han inntil videre forholder seg til at fullskala CO2-rensing vil være på plass i 2014.

– Inntil vi får beskjed om noe annet, er det 2014 som gjelder. At det blir kostbart og krevende er ikke noe nytt. Det holder med én forsinkelse, sa Valen til NTB søndag.

Da avtalen med Statoil ble inngått i 2006, måtte SV godta at gasskraftverket fikk starte opp i 2010, mens rensing først skulle være på plass fire år senere. I utgangspunktet skulle rensing være på plass fra dag én.

Sår tvil

Etter planen skal investeringsbeslutningen om rensing tas i 2012, men nå sår Terje Riis-Johansen tvil om dette løftet.

– Vi må ikke gjøre dette til et datoprosjekt. Må vi bruke mer tid, så må vi bruke mer tid, sa ministeren i søndagens VG.

Han understreker at CO2-håndteringen på Mongstad er krevende og blir dyrere enn forutsatt, og advarer mot å ta investeringsbeslutningen for tidlig. Det samme sier administrerende direktør Bjørn-Erik Haugan i Gassnova, selskapet som planlegger prosjektet på vegne av staten. Ifølge Haugan er 2014 altfor tidlig siden testanlegget ennå ikke er i drift.

– Selve driftserfaringen vil jo komme etter oppstarten, altså fra 2012 og utover. Det vil øke tryggheten for den investeringen man gjør i et senere fullskalaanlegg, sier Haugan til NRK.

Gassnova vil trenge minst 36 måneder til selve byggingen av det store renseanlegget.

– De som kan legge sammen 36 måneder plusset på 2012, regner fort ut at det ikke blir 2014, sier Haugan.

Fremskrittspartiets miljøpolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen sa søndag til NTB at olje- og energiministeren snarest må møte i Stortinget og redegjøre for Mongstad-saken.