Bytter ut kontantene med kort

Sju av ti i aldersgruppen 20 til 39 år bruker kortet hver gang de handler dagligvarer. Andelen som foretrekker å gjøre opp for seg med kort fremfor kontanter, har doblet seg de siste seks årene.

 

Det viser tall fra årets nettbankundersøkelse, som TNS Gallup har gjennomført for Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).

– Alle innbyggere i Norge over 15 år betaler med kort litt over 300 ganger i året, sier senior kommunikasjonsrådgiver Ann Håkonsen i FNO.

Bare kort

Av hele Norges befolkning svarer litt over halvparten, 53 prosent, at de foretrekker å betale med kort hver gang de skal handle dagligvarer.

Terskelen for betaling med kort har blitt lavere de siste årene. Ifølge Norges Bank har gjennomsnittlig beløp for et varekjøp med betalingskort gått ned fra 515 kroner i 1999 til 415 kr i 2008.

Andelen som bruker kortet på beløp under 50 kroner, har økt med 10 prosentpoeng de siste tre årene.

Bruker BankID

Nettbankundersøkelsen viser også at tre av fem nordmenn over 14 år har tilgang til BankID. Av dem som har tilgang, har 69 prosent tatt denne elektroniske ID-en i bruk.

Undersøkelsen viser at det er i gruppen 25 - 40 år at flest har tatt i bruk BankID. Andelen som har tatt BankID i bruk er også stigende etter hvor lenge de har hatt nettbank. Derimot har det ingen sammenheng med inntektsnivå.

BankID og MinID

42 prosent av BankID-brukerne oppgir at de har benyttet BankID utenfor nettbank, til netthandel, i forbindelse med offentlige tjenester eller signering.

Over 80 prosent er godt fornøyd med BankID, mens 16 prosent er passe fornøyd.

På spørsmål om hvilken e-ID man foretrekker å bruke i tjenester utenfor nettbank, svarer 51 prosent at de foretrekker å bruke BankID, mens 34 prosent foretrekker å bruke MinID.