Stoppekraner gror fast

Folk flest stenger aldri vanntilførselen til boligen. Det kan føre til at stoppekranen gror fast og at den ikke lar seg stenge når man virkelig trenger det.

– Tester man ikke stoppekraner med jevne mellomrom, kan det legge seg et belegg inne i kranen. Da opplever mange at de ikke klarer å stenge kranen helt hvis de får en vannlekkasje, sier rørleggermester Bjørn Stensli i Funksjonell VVS Varme & Bad.

Norstat har gjennomført en undersøkelse for If Skadeforsikring som viser at fire av fem aldri stenger vanntilførselen til boligen.

Stensli har opplevd mange stoppekraner som ikke lar seg stenge, og i de mest ekstreme tilfellene har rørleggeren måttet få tak i gravemaskin fordi heller ikke den utvendige bakkekranen har latt seg stenge.

Mange påskeskader

Mange av vannskadene i norske boliger oppstår når vi er bortreist i påsken. Dette er den perioden med flest fridager etter hverandre.

I fjor ble det innrapportert 276 vannskader i norske privatboliger til forsikringsselskapene de to første arbeidsdagene etter påske. Det er tre ganger så mange vannskader som på en normal virkedag.

– Også i år er det nok mange som vil få seg en overraskelse når de kommer hjem fra påskeferie. Men de fleste av disse skadene er enkle å unngå, sier Bjørn Stensli.

Han forteller at det nå finnes flere gode tekniske løsninger, som for eksempel automatisk vannstoppeventil.

– For mange handler det nok først og fremst om å vite hvor stoppekranen befinner seg i boligen og å stenge den før man reiser bort, sier Bjørn Stensli i Varme & Bad.

Kuleventil best

Stoppekraner skal helst stenges når man forlater huset, uansett hvor lenge man blir borte. Med jevne mellomrom bør man også stenge og åpne kranen, slik at man ser at den fungerer.

Rørleggerkjeden Varme & Bad har bedrifter over hele landet og opplever ofte at stoppekranene er slitt når de kommer ut på oppdrag.

– Såkalte slusekraner med spindel er ekstra utsatt. Når man først skal stenge denne, knekker ofte spindelen. Skjer det i åpen stilling, får vi ikke stanset lekkasjen raskt. Skjer det i lukket stilling, tar det tid å få vannet tilbake.

De nye stoppekranene med kuleventil har rørleggerne nesten aldri problemer med, ifølge Varme & Bad.