Vekk liv i miljøengasjementet!

Klima- og miljøtrettheten har seget inn. Eiendomsbransjen må bidra til at fallet i miljøengasjementet stopper. Vi må ikke slumre inn på soveputer fylt med debattavsporinger. Vi må være våkne.

Kyrre Olaf Johansen

Administrerende direktør i Entra Eiendom AS

Andre gjestekommentatorer

Ole Wiig, NSW

Kim Robert Lisø, SINTEF Byggforsk

Elisabeth Enger, Jernbanedirektør

Jon-Erik Lunøe, Selvaagbygg

Johan Arnt Vatnan

Morten Christensen, Teknobygg

Bård Hoksrud, FrP

Hanne Rønneberg, SINTEF Byggforsk

Frode Nilsen, LNS

Ketil Lyng, BNL

Sven Chr. Ulvatne, Backe Bygg

Steinar Gullvåg, AP

Bjørn Erik Øye, Prognosesenteret

Pål Egil Rønn, AF Gruppen

Terje R. Venold, Veidekke

Petter Eiken, Skanska

Øyvind Halleraker , H

Jon Sandnes, EBA

Liv Kari Skudal Hansteen, RIF

Martin Mæland, OBOS

Terje Nøstdal, Belief

Frank Ivar Andersen, Byggmesterforbundet

Trygve Slagsvold Vedum

Kanskje smelter isen i polområdene litt saktere enn tidligere antatt. Kanskje har ikke returordninger den største og avgjørende effekten. Mange spørsmål har usikre svar. Men det som er helt sikkert, er at løsningen ikke er å gjøre ingenting. Den som nå tør å la være å gjøre noe, er ikke modig.

Altfor dyr omvei

Tryg Vesta Forsikring startet å kartlegge nordmenns klimabekymringer i 2004. Rett før forrige årsskifte kom resultatene fra siste undersøkelse. Fasit er skremmende. På to år har nordmenns klimaengasjement rast med 30 prosent. Det gjør meg urolig.

” Siden det store klimamøtet i København i desember har klimasaken slitt i motvind,” skrev Mandag Morgen i sitt aller siste nummer.

Før tidsskriftet endte i skifteretten presenterte det en undersøkelse som viste at i løpet av det siste året har flere snudd i klimaspørsmålet. Halve Norge mener klimatrusselen er overdrevet.

Debatten må ikke nå avspore og bli en millimeterdiskusjon om hvor mye mindre effekt våre synder har, eller hvor mye lenger tid det tar før den store katastrofen er et faktum. Den omveien har vi verken tid eller råd til å ta.

Klimautfordringene er reelle og blir ikke mindre. Men skremmende nok er vi i ferd med å bli klimatrette. De som tidvis kan virke mest våkne, er ressurssterke aktører med motargumentene til miljø- og klimasatsing. Det må vi gjøre noe med.

Ingen valgfrihet

Entra Eiendom har vedtatt en konkret miljøstrategi for de neste tre årene. Vi har gått så langt at vi har tatt miljøstrategien helt opp i selskapets ambisjon: ”Entra skal skape verdier gjennom å utvikle, leie og drifte miljøledende bygg.”

Forarbeidet til Entras miljøstrategi besto blant annet i å innhente og systematisere bransjefakta. Vi fant mer enn nok som dokumenterer at bygg, anlegg og eiendom ikke har noe valg. Det er bare å sette i gang miljøarbeidet. 40 prosent av den stasjonære energibruken i Norge går til oppvarming og drift av bygninger. Bransjen må også svare for enorme mengder avfall og stort vannforbruk. Når, for det er ikke snakk om hvis, reduksjon av klimautslipp for alvor starter i Norge, vil vår bransje få mye oppmerksomhet og strenge krav. Det er bare å sette i gang.

Nok å starte med

Nye prestisjeprosjekter, fyrtårn og prakteksempel må til for å skape blest og oppmerksomhet. De store gevinstene kan vi imidlertid få ved å forbedre det som allerede er bygget og bebodd. Opplysninger fra Enova viser at om ti år vil over 90 prosent av dagens bygningsmasse fortsatt være i bruk, og om 40 år vil over 80 prosent av dagens bygningsmasse fortsatt være i bruk. Det er mer enn nok å ta tak i.

Ikke noe miljøtiltak i vår bransje er mer effektivt enn å bedre utnyttelsen av eksisterende lokaler. Å øke antall arbeidsplasser per etasje i et bygg, er det mest virkningsfulle som kan gjøres. Bedret arealeffektivitet er bransjens viktigste miljøbidrag.

Lett spådom

Eiernes krav til avkastning er kanskje den viktigste årsaken til at miljø må være en del av virksomheten vår. Jeg er overbevist om at riktig miljøstrategi på sikt vil sikre vår virksomhet og våre verdier. Det vil øke inntjeningen. I Entra opplever vi allerede at kunder både stiller spørsmål og krav til miljø i forhandlinger om leiekontrakter.

Og vi trenger ikke en spesiell blank glasskule for å vite at bransjens rammebetingelser vil skjerpes med nye og strengere miljøkrav i tiden fremover. Sammenfallende krav fra kunder og lovverk vil forsterke vår nødvendige innsats. Det er bare å sette i gang.