Frykter ismassene i elva Sona

Beboerne langs elva Sona i Stjørdal frykter at ismassene i elven kan løsne og ta med seg både hus og trær.

Sona

Vernegrunnlag: Urørthet. Elver, vann og store myrområder er viktige deler av et variert og særpreget landskap som strekker seg fra høyfjell til dalbunn.Store deler ligger i nasjonalpark. Friluftsliv er viktig bruk.

Sonfossen med et fall på 60 er et markert og godt synlig i landskapet. Fossen ligger i et knekkpunkt i dalens øvre del. 

Fylke: Nord-Trøndelag, Sør-Trøndelag

Kommune: Meråker, Stjørdal, Selbu

Vernetidspkt: 1986 (Vp III)

Areal: 201 km²

Areal alle vann:

Største vann: Austre Sonvatnet 2,8 km²: 389 moh.

Lengde elver:

Høydenivå: 1171-ca.20 moh

Sona er sidevassdrag til Stjørdalselva. Det har kilder i fjellmassivet Skarvan sør for Stjørdalselva og renner ut i hovedvassdraget ved Kilnes, ca 18 km ovenfor utløpet i Trondheimsfjorden. Hele Stjørdalsvassdraget er vurdert til høy verdi. Forra og Sona ble ansett som særlig verdifulle og tatt inn i verneplanen.

Vassdraget drenerer mot nord. Sørlige deler har rolige landformer, høyest i sørøst. I dette flate terrenget her vassdraget sterkt forgreinet. Sentralt i nedbørfeltet, ca 200 moh samlet elveløpene og faller ned i en dyp, klassisk elvedal. I knekkpunktet ligger Sonfossen med et fall på 60 meter. Knekkområdet markerer også marin grense. Her danner oppdyrkede terrasser markerte landskapselementer. Forskjellen i landskapet over og under marin grense er stor. Under landskapsutviklingen etter isavsmeltingen har elva dannet raviner i de marine avsetningene. I et slikt landskap får vassdraget stort løpsmangfold fra sterkt forgreinet i fjell og høyland i indre deler, til strykstrekninger i overgangsonen til roligere løp på flatlandet nederst i vassdraget.

Det er utført sikringstiltak i nedre del av vassdraget.

Kilde:NVE

Den kalde vinteren har ført til at Sona er pakket med mer is enn noen gang tidligere. Grønn stålis opp mot en meter tykkelse ligger i og langs elva, melder NRK.

Lørdag ettermiddag løsnet en del av ismassene i elva, men lokale beboere mener at faren langt fra er over.

– Vi har sett på forholdene lenger opp i elva. Isen ligger fortsatt tjukk der. Isgangen i går tok ikke med seg så mye som vi hadde håpet på, sier Odd Magnar Bjerkås. Han bor like ved elva og har selv tidligere opplevd at elva har tatt med seg bygninger.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) ble i forrige uke varslet om forholdene i Sona. Anleggsmaskiner tok da fatt på arbeidet med å grave opp hovedløpet som var gått tett.

Les mer om dramaet i elva på nrk.no

 

http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/nrk_trondelag/1.7058884