Griseflaks og uflaks

En gris i et svinehus har bedre rettsbeskyttelse enn en skoleelev i et skolebygg som ligger 900 meter unna gården. Det er i alle fall tilfelle i Lørenskog som mange andre steder i landet. Ser man på loven som skal sikre at det kommer tilstrekkelig med luft inn i bygningene, forstår enhver at her er det noe fundamentalt galt. Det er VG som tar opp denne saken. De kjører en serie om Norge på villspor.

 

 

Både VG og Aftenposten kjører stadige reportasjer om hvor håpløst på etterskudd man er i offentlig sektor - og det på en rekke områder. Det avdekkes enorme urimeligheter. For å ta dette med inneklima, så gjelder ulikt lovverk om vi snakker om dyrenes helse og rettigheter eller om skoleelevenes situasjon.

I fjøset gjelder Dyrevernloven. Der er det Mattilsynet som skal passe på – og brytes loven risikerer bonden straff med bøter og fengsel inntil ett år.

I skoler og barnehager er det Opplæringsloven som styrer inneklimaet. Nå har Helsetilsynet laget en rettleder, men det er i realiteten eieren av skolen - og det betyr i de fleste tilfeller kommunene -- som har ansvar for tilsyn og kontroll. Rammes barna av dårlig innemljø kan det ilegges bøter og fengselstraff på inntil tre måneder. En gris synes mer verdt enn en skoleelev.

Dette betyr at grisen har flaks og ungene uflaks.

I mange skoler fungerer ikke ventilasjonsanlegget. Mange skoler har ikke ventilasjonsanlegg overhode. Og når vinduene til og med er spikret igjen, kan man tenke seg i hvilken luft skoleelever og lærere må leve og jobbe i.

Vi ser dette som en ny bekreftelse på en lang rekke ”lovbrudd” som politikere og byråkrater har gjort over år. Dette er også nok et eksempel på hvor viktig RIF-rapporten ”State of the Nation” er. Den beskriver at vi har et etterslep på 800 milliarder kroner i manglende vedlikehold og investeringer i offentlige bygg og anlegg.

Men så lenge det ikke får noen som helst konsekvenser for de som sitter med ansvaret er det fare for at grisene fortsatt vil kunne puste fritt og godt, mens skoleelevene må slite med hodepine, kvalme, konsentrasjonsproblemer og lærevansker i nye generasjoner på grunn av at de må leve dagen lang med dårlig luft - i ”griselukt” for å kalle en spade en spade.