Gode skiforhold over hele landet

NVEs oversikt viser at det er snø til havnivå i nesten hele landet, bortsett fra på kysten av Vestlandet og deler av Trøndelag.

Det er mye mindre snø enn normalen i fjellet i Norge, i Midt-Norge og Nord-Norge. Det er mer snø enn normalen langs kysten av Sør-Norge og Trøndelag, samt deler av fjellet i Sørøst Norge. Det er godt skiføre over så godt som hele landet. Det er lite snø på breene over hele landet i år, slik at snøbroer som dekker sprekkene i isen er tynnere enn vanlig og man må være ekstra forsiktig ved ferdsel på breene. Snøtilstanden har gått fra tørr til fuktig i store deler av lavlandet i Sør-Norge, hvor det har vært en god del smelting og snøen har sunket sammen. Det er kommet store snømengder på Vestlandet og i deler av Nordland og Troms siste uke. Utsiktene for mer snø og enda bedre skiforhold i uken som kommer er gode over store deler av landet men dette vil avhenge av værutviklingen.

I Finnmark er det omtrent normale forhold på vidda, men i kystnære områder er det mindre snø enn normalen. I Troms er det jevnt over mindre snø enn normalen. På tross av kraftig snøvær i Nordland ukene før påske er det fremdeles mindre snø enn normalen også her. Enkelte steder kan det være under halvparten så mye snø som vanlig. I kystnære områder kan ligge mer snø enn vanlig, og det kan gi mulighet for skiturer på steder hvor man ellers ikke kan gå på ski

Snøvær ukene før påske gav mer snø i Trøndelag og Møre og Romsdal , men særlig i indre og nordlige områder av Nord-Trøndelag er det mindre snø enn vanlig. Enkelte kystnære og lavereliggende områder er det noe mer snø enn normalen, mens det i grove trekk er noe mindre snø enn normalen, særlig i fjellet.

I fjellet på Vestlandet og i Agder er det i snitt kun halvparten så mye snø som det pleier å være rundt påske. Gjennom hele vinteren har det vært mindre snø enn normalen i fjellet på Vestlandet og i Agder, og det må en særdeles snørik påske til for å endre på det. I enkelte lavereliggende områder er det mer snø enn normalen, og her gjelder det samme som lenger nord, at man i år kan få seg noen fine skiturer selv nesten ved havnivå.

Langs kysten av Østlandet er det fremdeles mer snø enn normalen, og snøfordelingen mellom lavereliggende, kystnære områder og områder høyt til fjells har vært jevnere nå enn på mange år. I lavlandet Østafjells (slik som midte deler av Telemark, største delen av Hedmark, deler av Akershus og lavereliggende deler av Buskerud og Oppland, samt deler av Oslomarka) er det p.t. mindre snø enn normalen. I fjellet er det stedvis mer snø enn normalen, men brorparten av påsketuristene i Langfjella vil oppleve omtrent normale snøforhold, og mindre snø i forhold til normalen jo nærmere vannskillet de kommer.

Mildvær selv høyt til fjells i Sør-Norge et par uker før påske medførte klisterføre mange steder, men med litt påfyll nå før påske, så kan det være tilbake på tørrvoks igjen!

Det er generelt lite snø på isbreene over hele landet i år. Snøbroer som dekker sprekkene i isen er derfor tynnere enn vanlig. Dette medfører at man må være ekstra forsiktig når en går på ski på breene.

På tross av kraftige snøfall på Vestlandet de siste to ukene er det betydelig mindre snø enn normalen på breene i landsdelen. På Folgefonna er det ca. 50 % av normale snømengder og på Jostedalsbreen rundt 60 % av normalen. Breene i Jotunheimen har også mindre snø enn normalt (60-80 % av normalen). På Svartisen i Nordland er snømengdene omtrent halvparten av det normale.

Mer informasjon:

Gjennom hele påskeferien finner du oppdaterte snøkart på http://www.seNorge.no .

Husk også snøskredfaren, følg med på www.yr.no og www.snoskred.no .