Svekket tillit til politikerne etter høye strømpriser

Nesten 8 av 10 velgere (79%) har manglende tillit til at politikerne ivaretar forbrukernes interesser på en god måte i kraftspørsmål. Tilliten har lenge ligget lavt, men faller markant etter ukene med de høye strømprisene. Resultatene fremkommer i TNS Gallups Energibarometer for 1. kvartal 2010.

Det er ikke mer enn 1% som sier de har svært stor tillit til politikerne på dette punkt. Hele 33% sier de har svært liten tillit.

Etterlyser handlekraft

- Resultatene er oppsiktsvekkende. I målingen fremkommer det at velgerne etterlyser handlekraft fra politikerne, både når det gjelder å sikre landet en sikker og stabil kraftforsyning, og for å nå nasjonale klimamål, sier Eva Fosby Livgard, avdelingsleder i TNS Gallup og ansvarlig for TNS Gallups Energibarometer.

Kontinuerlig tilbakegang siden Stortingsvalget 2009

Det har vært en kontinuerlig tilbakegang i tilliten til politikerne siden september 2009. To uker etter Stortingsvalget svarte 21% av velgerne at de hadde svært liten tillit til politikerne. I dag er det enda flere, 33%. Tilliten er lav over det ganske land, men særlig kritiske er menn og de aller eldste av befolkningen (60 år +).

Folk bosatt i kraftkommuner er mer kritiske

- Vi finner også at de som er bosatt i kraftkommuner, det vil si kommuner med vannkraftproduksjon, er mer kritiske til politikerne enn resten av befolkningen. Målingene våre viser at de som er bosatt i disse kommunene har et annet forhold til og syn på kraftnæringen. Det er da naturlig at denne delen av befolkningen er mer kritiske til hvordan kraftpolitikken blir ivaretatt, forklarer Livgard.

Også kraftbransjen er rammet

Det er ikke bare politikerne som er rammet av de høye strømprisene. I følge TNS Gallups Energibarometer faller også tilliten til kraftbransjen, og strømkundenes tilfredshet med eget kraftselskap går tilbake.

- Inntrykket folk har av kraftnæringen er svekket, men kraftbransjen har i utgangspunkt et bedre omdømme enn politikerne og dermed mer å gå på i en situasjon som dette, forklarer Livgard. I følge TNS Gallups måling er det ikke mer enn 11% av forbrukerne som har et svært dårlig inntrykk av kraftbransjen.

Tilbakegangen i tilfredshet med egen leverandør vurderer TNS Gallup som udramatisk. -Det er ikke mer enn 2% av landet strømkunder som er svært misfornøyde med leverandøren sin. Det er bare ett prosentpoeng økning fra desember 2009.

Se grafikk i vedlagte pdf.

Fakta om undersøkelsen

TNS Gallup Energibarometer måler kontinuerlig utviklingen i norske forbrukeres atferd, holdninger og interesse for kraftspørsmål. Hvert kvartal intervjues et representativt utvalg på ca.1000 norske strømkunder på telefonen. Resultatene det refereres til er basert på data samlet inn 19. februar - 7. mars 2010. 1004 personer er intervjuet.