Halvannet års fengsel for Vest Tank-topper

Daglig leder Jostein Berland og eier og styreleder Trond Emblem i Vest Tank er begge dømt til et og et halvt års fengsel.

Begge er dømt for brudd på forurensningsloven og flere andre lover i forbindelse med mottak av farlig avfall som førte til eksplosjon i anlegget i Sløvåg 24. mai 2007. Emblem er i tillegg dømt for grov utroskap ved kjøp av tanker til selskapet. Dommen falt fredag kveld i Nordhordland tingrett i Bergen.

Begge de to domfelte kommer til å anke, opplyser forsvarerne.

Ulovlig

Både Emblem og Berland frifinnes for et av de alvorlige tiltalepunktene, mottak av forurenset avfall fra tankskipet Probo Emu høsten 2006. Retten er kommet til at anlegget hadde tillatelse til å behandle dette avfallet.

Derimot hadde ikke Vest Tank lov til å motta og rense seks tankskipslaster med svært svovelholdig bensin, såkalt coker gasoline, som kom våren 2007. Avfall fra denne rensingen ble lagret på tanker. Da avfallet ble forsøkt renset ved tilsetting av saltsyre, eksploderte to tanker.

– Ulovlig

Det heter i dommen at retten ser alvorlig på den virksomheten med mottak av coker gasoline som Berland har drevet. Den ble drevet uten tillatelse, og den satte ansatte og andre som befant seg i nærheten i fare.

Retten kritiserer også den daglige lederen for å forsøke å skyve ansvaret over på de ansatte og andre.

Retten sier at Berland har handlet med forsett, og at motivet hans har vært profitt ved at han skulle få en andel av fortjenesten ved salg av anlegget.

Styreleder

Den mest alvorlige delen av dommen mot styreleder og eier Trond Emblem er utroskap overfor selskapet.

Etter avtale med forsikringsselskapet kjøpte han inn to tanker til erstatning for de to som eksploderte. Gjennom et annet selskap solgte han dem med millionfortjeneste til Vest Tank. Retten er kommet til at det ikke var avtalt at han skulle profittere på innkjøpet og sier at han utnyttet situasjonen.

Titalen mot Emblem omfattet også brudd på forurensningsloven og flere andre lover med grunnlag i hans ansvar som styreleder.

I sin forklaring viste Emblem til at han hadde delegert ansvar til Berland, men dette holder ikke for retten. I dommen heter det at det er alvorlig at styreformannen i en slik virksomhet ikke gjør vurderinger av lovligheten når det startes ny og risikofylt virksomhet.

Den tredje tiltalte i saken, rådgiver Karl-Jan Erstad, hadde en mindre sentral rolle i det som skjedde. Han dømmes til betinget fengsel i 45 dager.

Anker

– Den delen som gjelder kjøp av tanker vil bli anket, sier advokat Per Magne Kristiansen som har forsvart Emblem. Derimot antar han at de punktene som går på Emblems ansvar som eier og styreleder er til å leve med.

Advokat Christian Eckhoff sier at Berland kommer til å anke hele dommen.

Politiadvokat Tarjei Istad, som var aktor i saken sammen med statsadvokat Hans Tore Høviskeland, sier til bt.no at han er fornøyd med dommen. Aktor hadde lagt ned påstand om fire års fengsel for Berland og Emblem