NVE skal evaluere vinterens kraftsituasjon

En tørr og kald vinter med lite kjernekraftproduksjon i Sverige, har ført til høye strømpriser i deler av det nordiske kraftmarkedet og store prisforskjeller mellom områder.

Det har også vært historisk høye priser i enkelt timer noe som kan gi signaler om at systemet har for lite fleksibilitet.

 - NVE mener derfor at det er riktig å foreta en bred gjennomgang av hvordan kraftsystemet- og markedet har fungert, samt hvordan forsyningssikkerheten er ivaretatt, uttaler avdelingsdirektør Marit L. Fossdal på www.nve.no.

 En vurdering av overføringskapasitet vil være en del av en slik analyse.

 - Gjennomgangen vil være viktig for å kunne peke på hvordan rammer og regulering kan videreutvikles og for å sikre kundenes og aktørens tillit til kraftmarkedet, sier Fossdal.

 NVE vil gjennomføre følgende utredninger:

 * Foreta en helhetlig evaluering av kraftsystemet- og markedet, samt forsyningssikkerheten i lys av den kraftsituasjonen vi har opplevd i vinter. NVE vil i løpet av våren legge frem en vurdering av kraftsituasjonen og peke på behovet for ytterligere utredninger og analyser. Denne gjennomgangen vil dekke spørsmålene som er reist av Olje- og energidepartementet i brev av 12.03.10.

* NVE og Konkurransetilsynet har en løpende oppfølgning av prisfastsettelsen i kraftmarkedet og foretar periodiske gjennomganger. Som et ledd i denne oppfølgningen vil KT og NVE rutinemessig gå gjennom kraftsituasjonen og prisfastsettelsen i løpet av vinteren.

* De nordiske energiregulatorene har i NordREG-samarbeidet besluttet å foreta en gjennomgang av det nordiske kraftmarkedet. Det arbeides nå med å spesifisere innholdet og tidsplanen for denne gjennomgangen. NordREG vil invitere de nordiske konkurransemyndigheten til å delta i dette arbeidet.