Kan starte mobilt gasskraftverk på fire timer

Det mobile gasskraftverket ved Ormen Lange-anlegget på Nyhamna i Aukra kan startes opp i løpet av fire-seks timer.

Det fikk olje- og energiminister Terje Riis-Johansen vite da han fredag ettermiddag besøkte gasskraftverket for aller første gang. Også for det mobile gasskraftverket på Tjeldbergodden er beredskapen nå større enn tidligere. Der vil en oppstart ta om lag tre døgn.

Etter at Statnett fredag fikk regjeringens dispensasjon til å starte opp de to gasskraftverkene om situasjonen skulle tilsi det, reiste statsråden omgående til Nyhamna. Han kom i helikopter sammen med blant andre Statnett-direktør Øivind Rue.

Ny dispensasjon

Gasskraftverket på Nyhamna har en ideell beliggenhet midt i et tungt forbruksområde, med blant andre Ormen Lange (160-180 megawatt) og Hydro Aluminium Sunndal (180 megawatt), sier Rue til NTB.

Han opplyser at det er gjort avtale med Statoil om gassleveranser.

Dispensasjonen Statnett har fått gjelder ut mai. Rue sier at det er sannsynlig at Statnett må søke en ny dispensasjon utpå høsten, på grunn av den anstrengte kraftsituasjonen i Midt-Norge.

Det koster over én krone å produsere én kilowattime strøm på dette gasskraftverket. Da er bare de rene driftskostnadene regnet med. Effekten er så lav som 35 prosent.

– God kontroll

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen sier at kontrollen med kraftsituasjonen i Midt-Norge i øyeblikket er god. Han er vesentlig beroliget etter besøket i Aukra kommune.

Statsråden sier til NTB at det ikke kan fortsette på samme måte som i vinter, med en svært usikker kraftforsyning til Midt-Norge og unormalt høye priser på strømmen for folk som bor i landsdelen.

Statsråden sier at han har lite sans for Natur og Ungdoms trusler om aksjoner, dersom Statnett blir nødt til å starte gasskraftverkene.

– Vi har gitt Statnett en dispensasjon for at folk som bor i Midt-Norge skal føle seg trygge på at strømforsyningen er sikker. Da synes jeg det blir galt å snakke om aksjoner, sier han.