Lytter til de erfarne

Mye erfaringskompetanse forsvinner når noen skifter beite, eller går av med pensjon etter lang fartstid. Det prøver Statens vegvesen å gjøre noe med.

– Erfaringskompetansen må sikres før den forsvinner, sier Jan Peder Bollingmo i Statens vegvesen.

Nylig inviterte han pensjonister og unge ingeniører til idédugnad for å sikre den verdifulle ressursen.

– Problemet er at svært mye av kunnskapen som de mest erfarne har bygd opp er taus. Man har ikke et bevisst forhold til denne kunnskapen, og om man blir bedt om å skrive den ned, vil størsteparten av kunnskapen ikke komme på papiret, forklarer Bollingmo.

Han leder delprosjektet ”Erfaringsoverføring” i Vegvesenets forsknings- og utviklingsprogram KDV (Kompetanseutvikling Drift og Vedlikehold).

 Utfordringen blir å finne systemer som gjør erfaringsoverføringen reell. Dette var tema for idèdugnaden, der både pensjonerte og ferske ingeniører deltok.

– Flere påpekte viktigheten av at de mer erfarne får tilbringe mye tid sammen med de nyansatte. Det er først når erfarne og uerfarne løser oppgaver sammen at tause kunnskapen blir synliggjort – og i noen tilfeller kanskje også uttrykt i veldige verbale former, spøker Bollingmo.

 Selv om slike ordninger kan være krevende, tror delprosjektlederen at satsingen på reell erfaringsoverføring vil være en god investering:

 – Jeg tror både den enkelte entreprenør, Vegvesenet og samfunnet generelt vil vinne på å sikre seg erfaringer samlet gjennom en lang yrkeskarriere. Investeringene kan både gi økonomiske innsparinger og bedre veger, sier Bollingmo.