Naboene sier ja til de nye mastene på Rasta

I en spørreundersøkelse utført av Opinion, sier 9 av 10 at de vil beholde de nye mastene som Statnett tester ut på Rasta i Lørenskog.

- Dette er et FoU-prosjekt der ”folkets dom” har vært et viktig suksesskriterium, som mastene altså har bestått, forteller prosjektleder Karianne Burholt til Statnetts nettsider.

I 2008 byttet Statnett ut tre master på en eksisterende 300 kV-ledning på Rasta i Lørenskog kommune. Den nyutviklede rørmasten ”Compact Plus” ble satt inn som erstatning for Statnetts standard master. Dette er en del av et FoU-prosjekt for å utvikle alternative mastetyper tilpasset ulike behov. Mastene skal i utgangspunktet stå i fem år, og testes da både teknisk og driftsmessig i normal drift over tid og ikke minst undersøkes det hvordan disse mastene oppleves av folk som bor i området.

Denne mastetypen er spesialutviklet for å kunne brukes nær bebyggelse. De er mindre, krever mindre arealer og omgir seg med lavere magnetfelt enn Statnetts standard-master. Hensikten er å få flere verktøy i verktøykassen når nye ledninger skal bygges, og ved ønske og behov for ombygging.

FoU-prosjektet har hatt aksept fra naboene som utgangspunkt. I 2007, før konsesjonssøknad og ombygging ble naboene i en spørreundersøkelse spurt om de stilte seg positive til et slik test-prosjekt og de ble også bedt om å svare på spørsmål om hvordan de oppfattet mastene og ledningen som gikk der da. Naboene sa ja til maste-utskiftingen, og ga også gjennom svarene sine et godt utgangspunkt for å finne ut hvordan de nye mastene ble opplevd.

Etter et drøyt år med nye master, er oppfatningen blant naboene klar: de nye mastene er svært godt mottatt. Nær 8 av 10 er positive til prosjektet og hele 87 prosent ønsker å beholde de nye mastene. Over halvparten har registrert mindre støy fra den nye ledningen og mer enn 7 av 10 mener kraftledningen er mindre skjemmende for området de bor i. Det er også klart flere som sier de sjelden/aldri tenker på kraftledningen nå enn i 2007, og det er færre som irriterer seg over den.

Det er særlig redusert magnetfelt som gjør at folk er mer positive til de nye mastene enn de gamle.

- Vi håpet selvfølgelig på at folk skulle like disse mastene bedre. Det var en av forutsetningene for at vi skal kunne bruke disse i senere prosjektene. Likevel er vi selvfølgelig veldig fornøyde med naboenes respons, og vi er glade for at de har tatt seg tid til å svare på spørsmålene om mastene både før og etter, sier Karianne Burholt. -Så langt har mastene også bestått den driftsmessige testen, men de må altså stå hele prøveperioden på fem år før vi kan avslutte FoU-prosjektet og ta mastene i ordinær bruk.