GE satser i Norge

General Electric (GE) vil gjøre Norge til et sentralt land i selskapets satsing på havvind. Det amerikanske selskapet vil etablere et forsknings- og teknologisenter for havvind i Oslo, i tillegg til å produsere og vedlikeholde testturbiner i Verdal i Nord-Trøndelag.

Fakta om havvind i Norge:

I Norge har det vært stor aktivitet innen havvindområdet de siste årene. Blant annet kan følgende trekkes frem:

• Ot.prp. nr. 107 (2008-2009) Om lov om fornybar energiproduksjon til havs ble nylig vedtatt i Stortinget. Proposisjonen inneholder også en strategi for produksjon av havenergi.

• I tråd med Klimaforliket har regjeringen hevet budsjettene til forskning- og teknologiutvikling rettet mot fornybar energiproduksjon og karbonfangst og -lagring i perioden 2008-2010 med mer enn 600 mill. kroner. Regjeringen har også opprettet to Forskningssentre for miljøvennlig energi på havvind.

• Enova har opprettet et eget demonstrasjonsprogram for ny teknologi med en ramme på 250 mill. kr i 2010. Ordningen har bl.a. støttet Statoils Hywind-demonstrasjonsprosjekt utenfor Karmøy og Sways planlagte 10 MW-turbin.

• GIEK (Garanti-insituttet for eksportkreditt) skal aktivt medvirke til at prosjekter innen fornybar energi, også prosjekter til havs, har et godt og tilpasset garantitilbud.

• Statkraft og Statoil er tildelt rettigheter til å utvikle og bygge ut vindkraftprosjekter i Storbritannia.

• Havsul I-prosjektet i Møre og Romsdal, mottok, som det første storskala havvindprosjektet i Norge, konsesjon i september 2009.

– Dette er svært gode nyheter, og resultatet av gode samtaler mellom myndighetene og GE. Selskapets satsing viser at Norge er et attraktivt land å investere i, og at norsk offshorekompetanse er i verdensklasse. Jeg er glad for at Norge er et land der næringslivet og myndighetene jobber sammen om å videreutvikle vindindustrien, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

Nærings- og handelsminister Trond Giske er enig:

– Havbasert vindkraft er et marked som ligger an til å vokse betydelig i årene framover, og som kan åpne nye muligheter for norsk næringsliv. Norge har en unik kompetanse innenfor blant annet offshore og maritim sektor som kan ha en betydelig overføringsverdi til utbygging av havbasert vindkraft. GEs beslutning om å satse i Norge er gledelig, og vil styrke mulighetene for norsk næringsliv til å hevde seg i den internasjonale konkurransen på området, sier Giske.

GE vil, som et ledd i deres havvindsatsing, opprette et teknologiutviklingssenter i Oslo og utvide produksjonen av turbiner i Verdal. Selskapet ønsker også å teste turbinene i Norge. Selskapet har beregnet investeringene i Norge til å komme på ca. 600 mill. kroner og vil gi rundt 100 arbeidsplasser. GE er et multinasjonalt selskap med mer enn 300.000 ansatte på verdensbasis og med mer enn 13.500 installerte enheter er selskapet en av verdens største vindturbinprodusenter.

FrP er glad for GEs beslutning

- Dette er positivt for Norge som energinasjon, og gir grunnlag for å bygge opp en større havvind-klynge i Norge, sier Ketil Solvik-Olsen, energipolitisk talsmann i FrP.

Solvik-Olsen advarer samtidig mot å tro at Norge nå vinner kampen om arbeidsplassene.

- Det satses stort på offshore vind i veldig mange land, og det er viktig å bygge erfaring raskt for å vinne store kontrakter. Derfor må vi raskt etablere et testprogram slik at norske miljøer kan demonstrere sine ferdigheter før de skal konkurrere internasjonalt om oppdrag i havvindprosjekter. Myndighetene må bidra aktivt, og ikke satse på at GE løfter næringen på egen hånd. Det norske hjemmemarkedet blir trolig lite og derfor må bedriftene være innstilt på å konkurrere internasjonalt, avslutter Solvik-Olsen.

Fellesforbundet fornøyd

- Investeringen som General Electric (GE) nå vil gjøre på havvindmøller i Norge gir et positivt signal om at Norge har en leverandørindustri med et stort potensial, sier Fellesforbundets leder Arve Bakke. Han er svært glad for signalet om at selskapet vil utvide produksjonen av turbiner i Verdal.

- Med vår teknologiske kompetanse fra petroleumsnæringen og vannkraftutbygging – kan norsk leverandørindustri også bli en produsent av framtidige generasjoners behov for klimavennlig energiproduksjon. Ikke minst for industrimiljøet i Verdal gir dette gode framtidsmuligheter og flere ben å stå på, understreker Bakke .