Dypt tragisk

For oss vanlige folk er det ufattelig at en slik togulykke som den som nå har rammet Oslo, kan skje overhode. Men dessverre har tilsvarende hendelser skjedd før i Norge. Bare for noen uker siden løp et tog løpsk i Trondheim. Det havnet også inn i en bygning, men heldigvis ble ingen skadet eller drept da. Det skjedde dessverre denne gang. Flere mennesker er døde og mange er skadet.

Vi sender våre tanker de til pårørende og til de som er skadet. Dessverre var de på feil sted da de tomme jernbanevognene kom dundrende ned fra Alnabru og inn i havneområdet. Med den farten vognene kom i, tok den med seg alt som sto i veien om det var biler eller folk.

For oss er det utrolig at noe slikt kan skje. Dette var noe vi kun trodde var mulig på film. I Oslo viste det seg å være blodig alvor.

Det et tusen spørsmål som henger i en slik sak. Vi får håpe at det blir gitt svar på alle sammen. Men vi forstår ikke at det ikke skal være mulig å få alarmert de personene som er i veien. Det tar uansett noen minutter fra den ville ferden startet på godsterminalen på Alnabru til terminalområdet i havnebassenget.

Det kan selvsagt være menneskelig svikt i noen av de svar som kommer. Men vi ser på dette som en alvorlig systemsvikt – og dessverre nok et eksempel på års forsømmelser i vedlikehold og utbygging av jernbanenettet – ikke minst i Oslo-området.

Vi krever raske svar. Vi krever også at noen må stilles til ansvar i en slik dypt tragisk ulykke. Men fremfor alt ber vi at de som har ansvaret – våre politikere og de bevilgende myndigheter nå kommer på banen med penger og planer for å hindre at slikt aldri igjen skal skje.