Halden fengsel åpnes - før det lukkes

Halden fengsel står ferdig etter en byggeperiode på to og et halvt år. Torsdag 8. april overleverer Statsbygg bygget til justisminister Knut Storberget. H.M. Kongen vil være til stede under overrekkelsen.

Kriminalomsorgen skal stå for den daglige driften av Halden fengsel som har plass til 252 innsatte. Komplekset er tegnet av HLM arkitektur AS og Erik Møller arkitekter. Fengselet skal ivareta to gjensidig avhengige motsetninger ved soningen: ”Hardt og mykt”, der det harde representerer soningen og selve frihetsberøvelse og det myke tanken om rehabilitering.

Byggene

Fengselet består av flere bygninger fordelt over et 300 mål stort område. I tillegg til varetektsavdelingen er det to boenheter, hver med flere avdelinger med 10-12 celler hver. Det er også et mindre besøkshus med to soverom, stue, kjøkkenkrok og bad, der innsatte med barn kan ta imot familien. Videre er det et stort yrkesbygg med flere typer verksteder, lydstudio og laboratorium, der innsatte kan få yrkesfaglig praksis.

Utvendig er bygningene i grårosa teglstein, varmgalvaniserte stålplater og ubehandlet lerk - materialer som har gode miljøegenskaper, lavt vedlikeholdsbehov og fyller sikkerhetsmessige forutsetninger. Det er kun glass, ikke gitter, i vinduene. Rundt fengselstomten er det en 1,4 km lang og seks meter høy ringmur i plasstøpt betong.

Interiøret

Innvendig er det i hovedsak brukt sparklet og malt betong, og for første gang er det benyttet interiørarkitekter ved nybygging av et fengsel. Beate Ellingsen AS bruker farger for å lette orienteringen og skape trivsel og variasjon. I aktivitetsrommene er det friske energigivende farger, mens cellene er malt i dempede, beroligende farger.

Innredningen i cellene er i heltre lønn og produsert av treverkstedet ved Ringerike fengsel. I fengselet for øvrig er det brukt møbler med solid kvalitet og slitestyrke som tåler røff bruk. God material- og møbelkvalitet er kostnadskrevende i investering, men letter driftskostnadene over tid.

Tid og økonomi

Byggeprosjektet har hatt en kostnadsramme på 1490,9 millioner kroner per 01.07.09. Avsnitt A ble tatt i bruk en måned tidligere enn planlagt. Resten av fengselet sto ferdig til avtalt tid.

Les mer om prosjektet her