Sylteosen Betong Årets Betongstasjon

Utmerkelsen Årets Betongstasjon 2009 ble i helgen delt ut til Sylteosen Betong AS.

Sylteosen Betong AS ligger idyllisk til ved Moa Elva i Elnesvågen litt nord for Molde. Bedriften har et særskilt miljøansvar, da det renner en lakseelv gjennom eiendommen tett inntil fabrikken. Juryen mener bedriften tar godt vare på sitt miljøansvar, både i forhold til forurensning og estetikk.

Etablert i 1961

Sylteosen Betong AS, som ble grunnlagt i 1961, har i mange år utmerket seg som en bedrift hvor eierne har vært opptatt av miljø, trivsel, gode kunderelasjoner, høy kompetanse, samt god kvalitet på produktene.

– Fabrikken, som gjenomgikk en omfattende ombygging som ble sluttført i 2008, fremstår i dag som et moderne, innbydende anlegg som ikke rager for mye i terrenget. Ved anskaffelse av nytt blandeanlegg ble det lagt stor vekt på miljø. En avgjørende faktor for valg av anlegg var at produsenten av det valgte anlegget kunne fremlegge dokumentert miljøsertifikat på anleggets egenskaper. Fabrikken har et lavt støynivå, og bedriften har lagt vekt på å oppnå null utslipp av støv, vaskevann og andre restmaterialer, forteller jurymeldem Hallvard Magerøy (FABEKO).

Restbetong brukes til å støpe ut støttemurselementer og til fast dekke på de kjørbare uteområdene som ikke er asfalterte. Ellers er fabrikken utstyrt med et sedimenteringsanlegg med to kammer som tar vare på overflatevann og vaskevann fra vasking av blandere og betongbiler. Vannet blir brukt på nytt til vasking av biler og blandere. Sand og slam fra sedimenteringsanlegget blir levert til en lokal produsent av jordmasser.

Juryen mener det fortsatt ligger et estetisk potensiale i å støpe sedimenteringsanlegget som i dag er gravet ut og har skillevegg av stål spuntvegg.

Kjørearealer på området er belagt med asfalt, med unntak av noen områder der det skal brukes restbetong til fast dekke.

Andre miljøtiltak som juryen har lagt vekt på, er at bedriften har en bevisst policy på at tomgangskjøring skal minimeres, lys skal slukkes i rom som ikke er i bruk, og alt avfallet kildesorteres. Bedriften har klare planer om videreutvikling av fabrikkens miljøengasjement.

Flott kontorbygning

Den nye kontorbygningen fremstår som en god reklame for vakre betongflater. Her er det i utstrakt grad brukt eksponert betong, både grå betong og malt betong. De mange fine støpte detaljene viser klart mulighetene for å oppnå vellykkede betongflater. Eier og daglig leder, Inger Marie Dahle, har gitt bygget en ekstra flott ”touch” med sin utsmykning med planter og fargerike malerier.

Sylteosen Betong utmerker seg også med sin vektlegging på god kompetanse. I tillegg til den obligatoriske kompetansen som alle ansatte i dag har på plass, blir ansatte oppfordret til å utvikle seg videre med blant annet fagbrev. Det første fagbrevet for betongblandemaskinoperatører ble tatt av en ansatt i bedriften.

Sylteosen Betong AS legger stor vekt på tillit og gode kunderelasjoner – noe som fører til at mange kunder ikke etterspør pris ved bestilling av betong.

Bedriften har en god og stabil personalstab. Av bedriftens 20 sysselsatte har åtte vært i bedriften i over 20 år.

Juryen består av:

Tor Inge Overrein (Norcem), Per Helge Pedersen (Byggeindustrien) og Hallvard Magerøy (FABEKO).