Meklingen i gang i lønnsoppgjøret

Toppene i Fellesforbundet og Norsk Industri har ristet av seg irritasjonen etter tirsdagens brudd i lønnsforhandlingene. Nå er meklingen i gang.

Både Fellesforbundets leder Arve Bakke og administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri sa de var irriterte da forhandlingene tirsdag endte i brudd. Men allerede dagen etter var stemningen bedre da partene møtte til mekling hos Riksmeklingsmannen.

– Det blir som med fotball, vet du. Det er het stemning på banen, men når kampen er over, blir stemningen en annen. Neste kamp vil jo skje under veiledning, sier Bakke.

Det er første gang nyslått riksmeklingsmann Kari Gjesteby får jobben med å lose lønnsoppgjøret i havn. Hun vil starte arbeidet med å føre samtaler med hver av forhandlingsdelegasjonene.

– Vi er i gang med meklingsarbeidet, og formålet er å unngå streik. Det er en viktig rettighet, men samtidig en dyr løsning for arbeidstakere, arbeidsgivere og samfunnet som helhet, sier hun.

– Null bevegelse

Det var i hovedsak uenighet om lønn og garantibestemmelser som førte til at forhandlingene i de fem frontfagene i årets hovedoppgjør brøt sammen. Siden partene er samlet til frivillig mekling, er ingen meklingsfrist satt, men partene legger opp til møtepause i påsken.

– Vi kan godt strekke oss i forhandlingene, men det må skje gjennom reelle forhandlinger, og det har vi ikke fått. Det har vært null bevegelse, og status er uavklart for nesten alle krav som ble reist, sa Bakke tirsdag.

Etter at oppgjøret nå har gått til mekling vil han ikke gjenta hva han opplevde som tyngst under forhandlingene. Men kravet fra Norsk Industri om utvidet normalarbeidsdag, fjerning av garantibestemmelsene for teko- og kartonasjeoverenskomstene samt kutt i minstelønnsgarantien for Verkstedsoverenskomsten er umulige for Fellesforbundet å svelge.

– Det blir magre tider for de lavtlønte i samfunnet vårt om Norsk Industri skal få gjennomslag for de krav som er stilt. Kravene innebærer en lønnsnedgang på 10 prosent for de lavest lønte i verkstedsindustrien og enda større reduksjon for dem som omfattes av andre overenskomster. Det er fullstendig urimelig å kreve at de lavtlønte skal ned i lønn, sa Bakke tirsdag.

– Helhet

Motparten i Norsk Industri er på sin side opptatt av å se helheten i kravene fra Fellesforbundet, framfor å innfri ett og ett krav.

– Industrien er i en svært alvorlig situasjon, og vi er opptatt av det totale kostnadsbildet. Vi vil ikke drøfte endringer i vårt krav, før Fellesforbundet kommer med sitt konkrete lønnskrav. Inntil vi vet hvilket krav Arve Bakke trekker opp av hatten, står vi beinhardt på vårt, sier Stein Lier-Hansen.

Tirsdag sa han at tilsagn om nulloppgjør fra Fellesforbundets side ville få forhandlingene på glid, men dette ble blankt avvist av Arve Bakke.

Tariffavtalen mellom Fellesforbundet og Norsk Industri utløper 1. april. Meklingen som ble innledet onsdag, vil på grunn av forhandlingsdelegasjonenes størrelse foregå på Hotell Thon Opera og ikke hos Riksmeklingsmannen.

Det er for øvrig siste lønnsoppgjør med en riksmeklingsmann. I løpet av året vil Stortinget vedta et bebudet lovforslag som endrer tittelen til riksmekler.