Oslo tok stor andel av nedgangen

Entreprenørene i Oslo-området har tatt en stor andel av nedgangen innen byggenæringen i Norge.

I Oslo-området bygges det mange leiligheter og mye yrkesbygg. Disse områdene har hatt et kraftig fall i løpet av finanskrisen. Dette viser tall som adm dir Jon Sandnes i EBA viste på årsmøtet til den lokale entreprenørforeningen i går.

Tallene for 2009 viser at igangsettingen av nye boliger ble mer enn halvert fra 2008. Nedgangen i Akershus og Østfold ble omtrent 40 prosent. Byggekostnadene falt imidlertid betydelig gjennom 2009, og i 2. halvår var nybyggingen igjen på vei opp.

Statistikken for yrkesbygg for 2009 har vist at igangsettingen i Østfold har sunket med ca 10 prosent. Nedgangen har blitt større i Oslo og Akershus. Nedgangen i Akershus alene ble på rundt 50 prosent, men det skyldes bl.a. at nivået på nybyggingen var høyt i 2008.

Aktivitetsnedgangen innen ROT-markedet var på rundt 2 prosent i markedet for renovering og vedlikehold av boliger og yrkesbygg.

Anleggsmarkedet har vokst litt i 2009. Mesteparten av bidraget til økningen kom fra Oslo, og skyltes høyere veiinvesteringer, og noe tiltaksmidler fra Regjeringen.