Flere tåler betydelig renteøkning

65 prosent er helt eller delvis enig i at de godt tåler en renteøkning på 2 prosentpoeng, viser en undersøkelse som TNS Gallup har laget for Finansnæringens fellesorganisasjon (FNO).

Andelen som svarte det samme i en undersøkelse i fjor var på 58 prosent.

Videre oppgir 48 prosent at de er helt eller delvis enig i at de godt tåler en renteøkning på 4 prosentpoeng. Tilsvarende andel i en undersøkelse i fjor var 42 prosent.

– Undersøkelsen tyder på at husholdningene har benyttet de mange rentenedsettelsene i 2009 til å styrke sin privatøkonomi. Flertallet av låntakerne har gode buffere, sier administrerende direktør Arne Hyttnes i FNO.

Å bygge opp gode buffere som man kan bruke er nyttig når det dukker opp uventede utgifter, mener Hyttnes, og kan bidra til at folk står bedre rustet til å takle renteøkningene som FNO venter skal komme.

Ifølge forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1 spår mange uendret rentenivå på styremøtet i Norges Bank onsdag.

Samtidig meldte Finansavisen onsdag morgen at bankenes innlånskostnader har økt kraftig, noe som kan bety økte renter for næringslån og etter hvert boliglån.

Gundersen viser til en undersøkelse fra SpareBank 1 som slår fast at stadig flere bruker gevinsten av lav rente til forbruk, snarere enn til sparing. Det er stikk motsatt av FNOs konklusjon.