Lundteigen har helt rett

Per Olaf Lundteigen i Senterpartiet har helt rett. Finansdepartementet fører en” forstokket” politikk som gjør at nødvendige investeringer til infrastruktur stanses. Det er noen holdninger i dette departementet som er så fastgrodde at det må være mose på dem. Her trengs en ny politikk – og noen mener nye folk. Det hjelper ikke å skifte statsråder. Her må det skiftes byråkrater.

 

Rekrutteringen i dette departementet er spesiell. Man søker etter folk i en meget liten krets. Det er nesten slik at stillingene i dette departementet som bestemmer så mye, går fra far til sønn. Problemet er at byråkratene i dette departementet bryr seg lite om hva folket egentlig vil. De fører sin økonomiske politikk uansett om det er blå politikere eller rødgrønne politikere som sitter i statsrådstolen. Handlingsrommet til politikerne er lite. Men dette er også politikerne skyld. Det er de som har gitt fra seg makta til administratorene. Har de hatt ryggrad og politisk kløkt og evne kunne de selvsagt ha gjort noe med dette systemet for årtider siden. Men byråkratene i Finansdepartementet er som kyrne i India – de er fredet.

Noen mener sikkert at dette er tøffe påstander, men av og til må man spissformulere seg for å få frem et budskap. Med rapporten ”State of the Nation” liggende på kontorpulten er det også grunn til å rope høyt. Denne rapporten som har fått så mye blest og oppmerksomhet, viser at det vil koste mer enn 800 milliarder kroner å rette opp alle feil og mangler i offentlige bygg og anlegg som gjennom alle år er blitt stemoderlig behandlet når det gjelder vedlikeholdsmidler og nødvendige investeringer.

Nå er det på tide at man tar et oppgjør med holdningene i Finansdepartementet. Vi sier ikke at man skal åpne alle sluser, men det å spare seg til fant er heller ikke løsningen.

Vi har stor sympati til forslaget til Magnhild Meltveit Kleppa (SP) om å slippe private aktører til for å få fortgang i det store ”reparasjonsarbeidet” som må starte for å få infrastrukturen opp å stå. Og til finansminister Sigbjørn Johnsen: Det er ikke private penger som er saken, de har du mer enn nok av i statskassen. Men bruk dem til noe fornuftig da. Men i tillegg trengs det en helt annen ”drive” og en langt mer moderne og smidig politikk enn den som i dag føres – ikke minst i ditt departement.

Byggenæringen står parat til å ta fatt på oppgaven.